Politica si administratie

Viorel Sălan: Reforma în sport înseamnă, de fapt, mai multă sănătate

 România a fost mereu o ţară cu campioni. Campionii au fost mereu modelele de care orice naţiune are nevoie pentru a progresa. Din păcate, în ultimii 30 de ani, sportul românesc a intrat într-un declin constant şi acest lucru trebuia oprit. Partidul Social Democrat a avut luciditatea de a constata  realitatea şi de a-şi asuma responsabilitatea unei schimbări urgente.

Modificările pe care Guvernul Grindeanu le-a adus recent Legii 69/ 2000  a educaţiei fizice şi sportului  au pus bazele unui reviriment real şi sunt doar o primă etapă în reaşezarea pe baze noi a activităţii sportive în România.
În ultimii ani, a fost un fapt constatat că încercarea primăriilor de a se implica în susţinerea activităţii sportive de performanţă fără a avea o legislaţie clară în domeniu a dus uneori chiar şi la încălcarea legii. De asemenea, modul în care a fost conceput sistemul de finanţare  a creat un blocaj real. Până acum, oricât de mulţi bani au fost atribuiţi structurilor sportive centrale, o bună parte din aceştia nu a mai ajuns la nivelul structurilor locale şi cele mai vitregite au fost şcolile.
Se impunea o nouă viziune de ansamblu şi o nouă strategie la nivel naţional, o viziune care să implice direct şcoala, comunitatea locală, direcţiile judeţene de tineret. Noua iniţiativă legislativă a guvernului este expresia acestei noi perspective.
După cum sunt convins că ştiţi, şcoala de gimnastică de la Deva a adus  României peste 50 de medalii. Şi, în ciuda dificultăţilor de tot felul, activitatea sportivă de performanţă continuă mai ales prin pasiunea şi devotamentul unor oameni deosebiţi, harnici şi pasionaţi de sport. Junioarele de la Deva se antrenează intens în aceeaşi sală, unde timp de trei decenii s-au antrenat marile gimnaste ale ţării noastre: Nadia Comăneci, Andreea Răducanu, Lavinia Miloşovici şi Sandra Izbaşa. Acum, obiectivul principal al echipei este ca, în 2020, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, România să urce din nou pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Pentru ca visul acesta să se împlinească este nevoie nu numai de încurajare, dar şi de ajutor concret. Nu trebuie să uităm că sportul a fost mereu şi va rămâne cel mai bun ambasador al României în străinătate, iar strădania acestor tineri sportivi, care ne reprezintă cu mândrie peste tot în lume, trebuie recunoscută, respectată şi recompensată.
Desigur, m-am referit la gimnastica feminină, pentru că este cel mai cunoscut exemplu. Dar, în anul 2016, erau legitimaţi peste 6.400 de sportivi hunedoreni, care de asemenea trebuie sprijiniţi.
În acest context,  modificările aduse Legii 69/2000 oferă şi autorităţilor locale posibilitatea să se implice mai direct în susţinerea sportului de performanţă  şi nu numai. Actul normativ creează de asemenea cadrul legal absolut necesar administraţiei publice locale pentru acordarea sumelor de la bugetul local pentru finanţarea programelor sportive organizate în raza unităţii administrativ-teritoriale de către asociaţiile judeţene, direcţiile judeţene pentru sport şi tineret, ori inspectoratele şcolare judeţene. Totodată, stabilirea unui plafon maximal de 5% din bugetul aprobat pentru autoritatea publică locală care poate fi alocat cheltuielilor structurii sportive aflată în subordinea unităţii administrativ-teritoriale oferă un reper clar în raport cu structura bugetară anuală şi elimină o serie întreagă de controverse şi polemici.
Nu în ultimul rând, noua formă a legii permite premierea, în condiţiile legii, a performanţelor deosebite obţinute la competiţiile sportive interne şi internaţionale oficiale.
Aceste schimbări ar trebui să fie  însă doar începutul reformei în sport. Aşteptăm cât mai curând posibil legea sponsorizării activităţilor sportive şi, poate, chiar o nouă lege a sportului, adaptată nevoilor actuale şi care să cuprindă inclusiv o soluţie pentru a evita marginalizarea socială a sportivilor cu rezultate deosebite în competiţiile internaţionale, după încheierea activităţii lor de performanţă.
Dar nu mai e un secret pentru nimeni că sportul înseamnă sănătate. Şi nici măcar nu contează care este sportul preferat. Important este să promovăm un stil de viaţă în care mişcarea să fie un ingredient fundamental. Cu cât un tânăr este mai sănătos, cu atât are mai puţină nevoie de medicină. Dictonul  “Mens sana in corpore sano” este la fel de actual după două mii de ani şi trebuie luat în serios. Sportul este cea mai simplă metodă prin care un om poate încerca să îşi depăşească limitele, absorbit complet în energia mişcării însăşi. Să practici un sport, oricare ar fi el, a devenit astăzi  o componentă  esenţială pentru o viaţă sănătoasă – fizic, mental şi chiar spiritual.  Viaţa înseamnă mişcare şi datoria noastră faţă de generaţiile care vin din urmă este să îi învăţăm cum să definească armonios şi eficace echilibrul între minte şi corp. Nu e atât de departe ziua când va trebui să le transferăm lor responsabilităţile noastre.  Şi ne dorim ca ei să fie mai buni decât noi.
Viorel Sălan, senator PSD de Hunedoara

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura