ActualitateFlash

Trenurile de viteză între Simeria şi Arad mai staţionează o vreme

05 cale ferataVolodia Macovei

Modernizarea căii ferate între Simeria şi Arad, pe Coridorul IV Pan European, a intrat în impas, după ce CFR a anunţat anularea licitaţiilor pentru aceste lucrări. Anularea licitaţiilor aduce după ea nu numai prelungirea termenului la care vor debuta lucrările, dar şi posibile pierderi ale unor importante fonduri europene nerambursabile.
Riscul de a pierde bani europeni
Două loturi de lucrări care interesează foarte mult judeţul Hunedoara, şi pentru care CFR a dispus anularea licitaţiilor, sunt: reabilitarea liniei de cale ferata Frontieră – Curtici – Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan – European pentru circulaţia trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h: Tronsonul 2: Km 614 – Gurasada, subtronsonul 2c: Ilteu – Gurasada, respectiv reabilitarea aceleiaşi linii de cale ferată, tot pentru mare viteză, pe tronsonul 3: Gurasada – Simeria.
Anunţurile de participare, în România şi UE, au fost lansate în 15, respectiv 19 februarie 2014, procedura de atribuire fiind cea cu licitaţie restrânsă. Valoarea estimată totală a contractelor este de 4,4 miliarde de lei, fără TVA, adică aproape un miliard de euro, iar sursa de finanţare este constituită din contribuţie nerambursabilă de Ia Comisia Europeană, prin Fondul de Coeziune, şi bugetul de stat.
Trebuie spus că anularea acestor licitaţii nu dă bine deloc, în condiţiile în care, în planul general al licitaţiilor programate pentru exerciţiile financiare 2007-2013 şi 2014-2020, dacă România nu poate termina o serie de proiecte de căi ferate şi autostrăzi până la sfârşitul anului viitor, există riscul pierderii a 1,7 miliarde de euro, finanţare europeană nerambursabilă. Or, datele publice arată că lucrările contractate până acum nu sunt realizate decât în proporţie de puţin peste 20 la sută.
Contestaţii serioase
Este interesant să notăm, din decizia de anulare a licitaţiilor dată de CFR, câteva aspecte. Astfel, arată documentul, din analiza celor 14 contestaţii primite de Ia operatorii economici interesaţi de prezenta procedură de achiziţie publică, s-au constatat următoarele motive de contestare (în opinia contestatoarelor): completarea incorectă a Fişei de date şi a Anunţului de participare, solicitarea îndeplinirii experienţei similare, atât prin impunerea unui nivel valoric, cât şi a unui nivel cantitativ, limitarea lucrărilor de electrificare Ia reţelele de 25 kv sau 27.5 kv, limitarea prezentării experienţei similare Ia 5 ani, lipsa Anexei Ia ofertă, modificarea unor clauze contractuale, susţinerea de către terţ a experienţei similare pe specialităţi, obligarea Autorităţii Contractante să precizeze în mod clar şi fără echivoc faptul că anumite fişe tehnice publicate într-un document sunt doar informative, indicarea versiunii documentului „CFR cerinţe beneficiar GSM-R” ce se aplică, având în vedere existenţa în documentaţia de atribuire a unor trimiteri de versiuni diferite, anularea Anexei Ia ofertă, nerespectarea integrităţii procesului de achiziţie publică şi modificarea prin clarificări a criteriilor de selecţie.
Imposibil de corectat
Aşadar, o mulţime de lucruri care nu sunt în regulă. În fapt, în aceste licitaţii au existat, pe lângă cele 14 contestaţii despre care vorbeam, şi 62 de solicitări de clarificări, cu 23 de răspunsuri, iar trei decizii CNSC au respins, în 6, 20 şi 24 martie 2014, cereri de suspendare a procedurii.
Una peste alta, CFR nu a prea avut de ales. În decizia sa se arată că „având în vedere faptul că proiectul este finanţat din fonduri europene POS T 2007-2013 şi 2014-2020, autoritatea contractantă, Ia acest moment fiind în imposibilitatea de a adopta măsuri corective, fără ca acestea să conducă Ia încălcarea principiilor prevăzute Ia art. 2 alin. (2) lit.a) – t) din OUG nr. 34/2006, pentru evitarea aplicării de corecţii financiare datorate nerespectării reglementărilor naţionale privind achiziţiile publice, în conformitate cu prevederile art. 209 alin. (1) lit. c); alin. (4) lit. a) şi b) din OUG nr. 34/2006 cu modificările şi completările ulterioare, propunem anularea aplicării procedurii pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura