Comunitate

Ţăranii hunedoreni s-au întors la îngrăşămintele naturale

Carmen Cosman

Pentru că îngrăşămintele chimice sunt din ce în ce mai scumpe, iar puterea de cumpărare din ce în ce mai mică, ţăranii hunedoreni s-au întors la metoda tradiţională, cu îngrăşăminte naturale. Un lucru îmbucurător, de altfel, care ne întoarce la agricultura ecologică, după cum spun chiar specialiştii în agricultură.

O oportunitate pentru fermieri
Terenurile agricole sunt fertilizate cu îngrăşăminte naturale, ceea ce va aduce recolte mai bogate şi mai sănătoase. Din cauză că îngrăşămintele chimice sunt tot mai scumpe, agricultorii hunedoreni au trecut din nou pe cele naturale, adică dejecţii de animale şi, în special, de bovine. Păcat doar că în judeţul Hunedoara, efectivele de bovine sunt destul de mici. „Sunt pentru folosirea acestui tip de îngrăşământ natural, doar că noi avem efective mici de bovine. Oricum, este un îngrăşământ complex, care conţine toate elementele necesare”, a declarat directorul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Hunedoara, Ioan Ştefan. Acesta a precizat că, în ultimii 20 de ani, folosirea îngrăşămintelor chimice s-a tot redus, iar solul aproape că s-a curăţat în totalitate, ceea ce face ca terenurile agricole să poată îndeplini condiţiile necesare pentru o agricultură ecologică, extrem de apreciată, mai ales pe plan european. „Este o oportunitate pentru România, mai ales că noi avem condiţii extraordinare”, a mai spus directorul DADR, care a explicat că sunt zvonuri conform cărora terenurile agricole din România vor fi mult mai căutate tocmai din acest motiv.

Aproape 30.000 de hectare, nelucrate
Pentru ţărani, dincolo de aspectul ecologic al problemei, folosirea gunoiului de grajd este mai mult o necesitate, pentru că nu îşi mai permit să achiziţioneze îngrăşăminte chimice, iar terenurile trebuie fertilizate. Dacă nu au suficient îngrăşământ natural, pot apela la fermele de animale, care îl comercializează, de regulă, la preţuri accesibile.
Din păcate, unii dintre ei au ajuns să îşi lase pământurile nelucrate, ori pentru că sunt prea bătrâni şi nu mai pot munci, ori pentru că agricultura nu mai reprezintă o afacere bănoasă. Potrivit datelor DADR, în judeţul Hunedoara, din aproximativ 280.000 de hectare teren agricol, 28.000 de hectare, adică 10 la sută, sunt neproductive, fiind lăsate nelucrate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura