Sport

Tânărul arbitru hunedorean Andrei Fodor, inclus în Proiectul Youth Council al FRF

Nicolae Gavrea

Lansat în 2017 de către Federaţia Română de Fotbal, programul ”Consiliul Tineretului” îşi propune să apropie tinerii de mişcarea fotbalistică, cu idei de iniţiativă şi dezvoltare comunitară care pot fi concretizate în proiecte de fotbal cu rol de liant social. Ediţia din acest an s-a desfăşurat în perioada 21 – 24 aprilie, cu participarea unui număr record de tineri interesaţi, peste 120 de cursanţi din cinci ţări fiind prezenţi on line la aceste cursuri.

„Prin acest proiect, participanţii devin un factor important în dezvoltarea mişcării fotbalistice şi sunt cei care au capacitatea de a aduce schimbări şi progres în societate iar rolul grupului de tineri este să vină cu idei noi şi să promoveze schimbarea, în încercarea de a ţine pasul cu provocările societăţii”, a declarat Răzvan Burleanu, preşedintele FRF.
Unul dintre participanţii la acest proiect al FR Fotbal este tânărul arbitru hunedorean Andrei Fodor, care a finalizat cu succes participarea la proiectul Youth Council FRF!

Reporter: Deci, Andrei, cum a fost?
Andrei Fodor: Pe parcursul acestei săptămâni am avut onoarea să lucrez şi să învăţ, totodată, de la persoane foarte bine pregătite şi să cunosc oameni care sunt dornici să participe la dezvoltarea fotbalului!

Reporter: Cursurile s-au derulat doar online?
Andrei Fodor: Ediţia de anul acesta a fost una 100 la sută digitală, la care a fost un număr record de participanţi – 120 de tineri, din cinci ţări.

Reporter: Ce aţi studiat în aceste întâlniri?
Andrei Fodor: Au fost mai mulţi profesori sau lectori care ne-au predat lucruri esenţiale pentru mişcarea fotbalistică. Am început cu o ”Introducere în afacerile sportului ”– prezentată de Iulian Cârciumaru şi apoi Vlad Munteanu ne-a prezentat un mod de ”Utilizarea ProSoccerData pentru luarea deciziilor la echipa naţională”. Diana Pîrciu a avut o disertaţie legată de ”Planificarea proiectului şi antreprenoriatul în sport”, Radu Nicola Delicote ne-a predat elemente esenţiale de ”Comunicări strategice”, iar Adrian Stângaciu ne-a vorbit despre ”Aspecte legale din spatele unui eveniment sportiv”. Importante au fost şi seminariile ”Puterea voluntariatului” susţinut de Andrei Angelescu, ”Importanţa brandului în sport” – lector Xavi Bove şi ”Cum să setaţi obiective clare şi KPI într-un eveniment sportiv” –studiu realizat de Oleksandr Kucheriavyi.

Reporter: La ce îţi va folosi în activitatea viitoare cele ce aţi învăţat la aceste seminarii?
Andrei Fodor: Eu sper să mă număr printre cei care vor veni cu idei noi pentru a promova o schimbare în fotbalul nostru, să fie mai spectaculos şi mai acceptabil pentru a ţine pasul cu provocările societăţii. Personal vreau să mulţumesc echipei Youth Council şi Federaţiei Române de Fotbal pentru tot ceea ce fac în dezvoltarea sportului din România.

Reporter: Ce face un tânăr arbitru în această perioadă?
Andrei Fodor: E foarte greu, din păcate, ne antrenăm cum putem, facem alergare în jurul casei, facem programe de forţă, în casă, mai vizionări video, mai citim regulamente. Ţinem legătura între noi, cu colegii, mai toţi încercăm o adaptare la această situaţie. Sper să revenim cât mai repede pe teren, pentru că ne lipseşte fotbalul din activitatea de zi cu zi.

Reporter: UEFA a făcut în această perioadă o serie de modificări la jocul de fotbal. Ce spui despre acest lucru?
Andrei Fodor: Am văzut şi eu aceste modificări. Trebuie să aşteptăm însă comunicările de la Federaţie, de la Comisia Centrală a Arbitrilor, care vor face precizări, sunt lucruri mai complicate şi apoi o să le aplicăm atunci când încep competiţiile.

Reporter: Faci parte din grupul de tineri arbitri care au participat la proiectul ”Cavalerii viitorului ” şi aştepţi cu nerăbdare să fii promovat în eşalonul superior. Cât de mult citeşti din regulamente acum?
Andrei Fodor: Încerc să mă menţin, muncesc foarte mult. Am muncit un an de zile, dar această pandemie a venit la momentul nepotrivit, pentru mine cel puţin. Urma să primesc meci la Liga a III-a, din păcate cum competiţiile s-au suspendat, acest lucru s-a amânat. Dar ne menţinem, şi eu şi colegii mei din acest grup, muncim, studiem şi după reluarea campionatului vor veni şi meciurile pe care le dorim pentru promovare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura