Comunitate

Suflu nou în Secţia de Obstetrică Ginecologie a Spitalului municipal Hunedoara. Internările au crescut cu 400 la sută, naşterile s-au dublat!

04 spital (15)Magdalena Şerban

Internările de zi la Secţia de Obstetrică Ginecologie a Spitalului municipal  „Dr. A. Simionescu” din Hunedoara au crescut cu 400 la sută, iar naşterile s-au dublat, comparativ cu anul trecut. O altă schimbare care s-a produs aici este că din 2015,  şeful secţiei este renumitul medic ginecolog Melinda Mitranovici (foto), care are în plan implementarea unei strategii adaptate cerinţelor actuale ale gravidelor.
Naşteri în apă şi o masă modernă de operaţii
„O bună parte din activitate am desfăşurat-o la spitalul din Brad, aşa cum ştie multă lume, dar lucrurile se mai schimbă. La Hunedoara am venit printr-o conjunctură fericită şi vreau să mă implic în tot ceea ce presupune trecerea la un nivel superior din punct de vedere al activităţii medicale din spital. Găsesc multă înţelegere, iar asta e mare lucru. Şi echipa alături de care muncesc e una sudată. Sunt multe etape pe care doresc să le parcurgem şi multe de pus în practică. De exemplu, avem o cadă pentru naşteri în apă, suntem în faza de verificare a necesarului pentru procesul de funcţionare a acesteia şi vizăm să o dăm în circuit cât mai curând posibil. O altă noutate este că administraţia locală a fost de acord cu achiziţionarea unei mese de operaţii de ultimă generaţie. Masa din cadrul unei săli de naşteri trebuia înlocuită, anii şi orele cât a fost utilizată spunându-şi cuvântul. Demonstrând eficienţă şi observându-se o creştere a ratei de operaţii cu 78 de procente, conducerea instituţiei ne-a înţeles doleanţa. Banii sunt alocaţi şi urmează să fie achiziţionată”, precizează dr. Melinda Mitranovici, medic primar obstetrică-ginecologie.
Analize TORCH
Tot la capitolul achiziţii, spitalul hunedorean a mai cumpărat reactivi pentru analize TORCH, practicând preţuri foarte bune, comparativ cu laboratoarele private. Astfel, pacientele nu mai sunt nevoite să alerge pe la alte clinici pentru a-şi face aceste teste. „Profilul TORCH este un set de analize indicat femeilor care doresc sa rămână însărcinate sau care sunt în primul trimestru de sarcină. Denumirea în sine este o prescurtare de la numele unor agenţi infecţioşi ce provoacă boli transmisibile de la mamă la făt, care, netratate, pot cauza anomalii severe sau chiar pierderea sarcinii. Noi efectuăm analize pentru anticorpii IgG si IgM pentru rubeolă, anticorpii IgG şi IgM pentru citomegalovirus, anticorpii IgG şi IgM pentru toxoplasmă. În altă ordine de idei, ar mai fi necesar un histereoscop, foarte util pentru diverse patologii endouterine, dar sperăm ca pe parcurs să fim dotaţi şi cu aşa ceva”, afirmă medicul ginecolog. Aceasta a mai amintit de colposcopul pe care unitatea l-a primit printr-o sponsorizare de la ArcelorMittal, şi pentru care urmează să se specializeze încă doi medici.
Condiţii hoteliere private
O altă ramură pe care şeful secţiei vrea să o dezvolte, punctându-se deja detaliile birocratice, este cea care implică spitalizarea oferită pacientelor. „Personal, îmi doresc ca acestea să nu mai plece către marile centre universitare sau clinicile private din România, ci şi noi să le putem asigura condiţii hoteliere private, într-un spital de stat. Un spital de stat este veşnic blamat, cu toate că unitatea din Hunedoara pune la dispoziţie condiţii net superioare altora chiar mai mari. Perfectăm actele şi sperăm ca acest demers să se concretizeze cât mai repede. Legea prevede să nu fie depăşit un procent de 10 la sută din cazurile preluate în regim privat, însă ne vom încadra, fără probleme. Ce înseamnă?
Vrem să asigurăm pacientei, pe timpul spitalizării, de la periuţă de dinţi, halat, tacâmuri, lenjerie pentru lăuze, oxigen individual, brăţări de monitorizare de tip pager, căni personalizate, haine de spital, şi până la conexiune la Internet, televizor etc. Acest segment îl reprezintă gravidele care preferă să nască în clinici private, deci, pe care spitalul le pierdea, efectiv. Am avut cazuri când, la cerere, am mers să asist la naştere în clinici private, deoarece viitoarele mame nu au considerat că vreun spital din judeţ le poate oferi confortul dorit. Acum, vin la noi din alte judeţe precum Alba, Timiş şi Gorj, ori să nască, ori să fie operate pentru a li se monta bandeletă, intervenţie pe care nu o face nimeni în Gorj, de exemplu”, susţine medicul specialist.
Potrivit acesteia, ce s-a mai bifat până acum este încheierea unui protocol de colaborare cu Spitalul Judeţean de Urgenţă din Timişoara, astfel încât orice caz grav, ce pleacă de la spitalul hunedorean, de orice natură, nu doar ginecologică, să fie primit acolo. „Suntem opt medici în momentul de faţă, deoarece am avut parte de deschidere din partea conducerii spitalului şi s-a acceptat angajarea încă unui doctor, pe lângă cei şapte câţi eram iniţial, pe secţie. Se asigură şi consultaţii în Policlinică, prin rotaţie. Un mare atu este şi parteneriatul cu spitalul timişorean, la care avem poarta deschisă mereu”, mai arată dr. Melinda Mitranovici.
Recoltare de celule stem
Pe de altă parte, ceea ce mai trebuie specificat este că la Hunedoara se face recoltare de celule stem la naştere, ce a devenit în cursul ultimilor ani o practică curentă în întreaga lume, fiind o opţiune importantă pentru tinerii părinţi care îşi doresc să ofere micuţului/micuţilor lor o asigurare în plus pentru sănătate. „Transplantul de celule stem este folosit ca transplant standard, de clinici mari ale lumii, de peste două decenii. Aceleaşi celule stem ajută la tratarea unui număr de circa 80 de boli grave, în special boli de sânge (leucemii, limfoame, anemii aplastice, sindroame mieloproliferative etc). Maternitatea noastră oferă opţiunea de a recolta la naştere celule stem ale copilaşului şi de a le procesa şi stoca într-o «bancă».  Nu doar eu fac asta, personal, ci şi colegii mei. Sunt firme care şi-au lăsat kit-uri pentru urgenţe, însă în general, pacientele hotărăsc de unde doresc să-şi achiziţioneze aceste kit-uri. Momentan există promoţii ce presupun o taxă anuală de 110 euro pentru menţinerea celulelor în bancă, plus kit-ul care costă 700 de lei. În alte condiţii, se depăşeşte mia de euro. Cele interesate trebuie să afle de aceste promoţii, e păcat să le piardă. Trebuie promovat subiectul, pentru a veni în sprijinul hunedorencelor. Din păcate, au existat multe românisme, făcându-se o campanie agresivă împotriva celulelor stem, dar nimeni nu a luat în calcul că aceste celule se pot folosi nu doar pentru copil, ci şi pentru o rudă de sânge. Concret, am avut un caz disperat, când le-am folosit pentru un frate care avea leucemie. Oricum, se fac deja diverse studii cu impact major, referitoare la boli neurologice în cazul cărora se pot folosi, boli ale inimii etc. Există copil din România care a fost tratat în SUA cu celule stem, de hidrocefalie (acumularea anormală de lichid cefalorahidian (LCR) în cavităţile creierului, determinată de anomalii de circulaţie sau de reabsorbţie). Medicina evoluează în ritm alert, iar noi trebuie să ţinem pasul cu ea“, a concluzionat medicul ginecolog. De altfel, Melinda Mitranovici a adus în discuţie şi un alt doctor cu nume sonor  în materie de ginecologie, care se pare că se va alătura echipei de la Hunedoara, însă a ţinut să nu divulge încă identitatea acestuia, promiţând doar că în cazul unor negocieri cu rezultate pozitive, hunedorenii să aibă parte de o surpriză pe măsura aşteptărilor.

11 comentarii la „Suflu nou în Secţia de Obstetrică Ginecologie a Spitalului municipal Hunedoara. Internările au crescut cu 400 la sută, naşterile s-au dublat!

  • D.na doctor, vezi ca.ti sapi singura gropa prin declaratia . Atata timp cat firmele o fac, inseamna ca au permisiunea DVS. Poate atragi atentia altora (care vor vrea sa vi le gaseasca),nicidecum pacientelor.Restul cu alegerea facuta de paciente e praf in ochi,un soi de mascare a intelegerilor prealabile tocmai marturisite.Documentati-va ce inseamna incalcarea cadrului concurential, concurenta ilicita/neloiala, practici anticoncurentiale.Pentru detalii si lamuriri sunati la parchete.

  • Minciuni ordinare din motive strict politice ! Numarul de internari si de nasteri nu a crescut ci a ramas la fel ,cu tendinta spre scadere ! Calitatea operatiilor si amploarea lor a scazut foarte clar .Actuala conducere e complet in afara problemelor reale ale acestui spital : managerul Nicusor e autist si fara pregatirea necesara ( studii pe scurtatura la Deva ),directoarea medicala Radu e derutata ,incompetenta atat managerial cat si profesional (medic de mana a 3-a ),iar celelalte persoane din subordine „lucreaza” cu spor dupa chipul si asemanarea conducerii ,pentru degradarea totala pana la desfiintarea acestei foste mandrii a orasului si judetului Hunedoara !

  • Adevarul este ca sufla vantul la maternitatea Hunedoara .Am nascut acum 6 saptamani si vreau sa va spun ca eram doar 3 gravide care astaptam .Personalul ,medici si asistente ,s-au purtat frumos cu noi ,dat erau toti foarte suparati si foarte nervosi si fara prea mare chef sa fie solicitati. Am inteles ca de vina era conducerea care zi de zi ii ameninta si se baga in seama si nu ii lasa sa lucreze corespunzator.Ba mai mult ,dicteaza ,fara sa se priceapa ,cum sa se lucreze .Pacat !

  • Buna.Sunt o fosta colega de a ta de la scoala generala nr.1 ,doresc sa te"Felicit" ptr. tot ce faci .Multa bafta in continuare.Pa

  • Articol platit si gata! Spitalul e in cap datorita lui Radu care terorizeaza medicii si voi ziceti ca merge bine? Chair ne luati de prosti

  • Sunt profesoara, locuiesc langa Brad si am „beneficiat” de prestatiile spitalului din Brad .Adevarul e ca d-na doctor nu are nici pe departe o reputatie buna ! Mai interesati-va si ce probleme cu legea a avut si ce parere au ceilalti colegi seriosi despre dansa ,inainte de a scrie un „articol” atat de sforaitor si ,clar, comandat ! Pentru dv. ziaristii de provincie ,e mult mai usor sa va informati real decat se pot informa jurnalistii din presa centrala !

  • Și eu sunt din Brad și pot sa spun ca primul copil îl am datorita d-nei dr care a fost tot timpul o drăguță. Ca spitalul de aici este cu dotări materiale și umane neeficiente este altceva. Mult succes dr!

  • Am născut 2 copii cu D-na doctor Mitranovici, și nu am numai cuvinte de lauda! Multi vorbesc fără sa o cunoască! Și normal ca au crescut numărul pacientelor la Hunedoara, când d-na doctor nu face fata cererilor din partea femeilor care vor sa nască cu ea! De ce oare? Pentru ca e prea buna în ceea ce face, o profesionista care vrea sa schimbe ceva în sistemul sanitar. Consider ca multi „invidioși ” din același domeniu nu au loc de ea!

  • De aceea se nasc copii morti, sau cei prematuri nu primesc nici o sansa, si din cauza ca sansele lor de supravietuire sunt minime nu sunt deloc bagati in seama, mai ales ca ei au nevoia unei atentii mai deosebite ?? Ginecologia in Spitalul Municipal Hunedoara lasa foarte mult de dorit …Cresterea mortalitatii s-a dublat, nu a natalitatii !!

  • Eu am fost pacienta la diamna dr si am ramas dezamagita de ea pt ca pe langa faptul k aveam programare la 9 seara am fost trimisa acasa si resunata la ora 12 noapte dupa consultul de la ora 12 am avut sangerari in sarcina si am fost la cabinet a doua zi in care mi s -a spus ca am pierdut sarcina sa stau linistita in pat ca nu este nevoie de tratament dupa 4 zile am ajuns la spital si mi s-a supus ca puteam face septicemie

  • Mamele nu pleaca din judet pt a naste din cauza conditiilor, ci don cauza felului in care sunt tratate, de multe ori obligate sa stea in travaliu in pat(cand adrenalina e la cote maxime si corpul iti cere sa te plimbi), cand nu ti se permite sa tipi sau sa scoti vreun sunet (daca asa simti ca vrei sa faci), cand nu ti ae permite sa bei apa sau sa mananci, cand se tipa la tine, cand esti chemata pt declansarea travaliului ca asa vrea dr sau cezariana la 37 de sapt, tot pt ca asa vrea doctorul. Si cel mai dureros si sfasietor lucru e ca iti vezi copilul 5 secunde dupa ce l-ai nascut. Nu ti-l lasa ca nu cumva sa-l contaminezi cu iubire si poate mai ai pretentia sa-l alaptezi ca e prea de tot.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura