Actualitate

Sistemul integrat de gestionare a deşeurilor merge binişor înainte. Lucrările la deponeu şi staţia de sortare sunt în grafic

02 Deponeu gunoi BarceaNatalia Bumbac

Infrastructura proiectului prin care se doreşte crearea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) la nivel de judeţ a intrat în ultima fază a execuţiei. În paralel, ADI „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor” Hunedoara, din care fac parte cele 69 de UAT din judeţ, se preocupă de întocmirea şi aprobarea întregii documentaţii necesare pentru organizarea licitaţiei şi pentru desemnarea operatorilor la nivel de judeţ. Urmează un al treilea pas, pentru care reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara susţin că sunt pregătiţi, mai exact, modalitatea în care vor fi colectate deşeurile de la cetăţeni de către operatori.

Infrastructura merge ca pe roate
Din datele oferite de CJ Hunedoara, lucrările la deponeul ecologic şi la Centrul de management integrat al deşeurilor de la Bârcea Mare au fost executate în proporţie de 40 la sută. Iar, staţia de sortare din Petroşani este în curs de finalizare, 90 la sută din lucrări fiind realizate. Şi închiderea gropilor de gunoi merge ca pe roate, din cele nouă depozite neconforme, trei au fost deja închise, iar la altele cinci, lucrările sunt la un stadiu avansat, între 30 şi 80 la sută. Închiderea şi ecologizarea gropilor de gunoi de la Deva şi Orăştie va începe în perioada următoare, din 16 iulie, nemaiputând fi depozitate gunoaiele în cele două locuri.

Cetăţenii vor fi instruiţi
Odată finalizată infrastructura SMID şi după ce vor fi desemnaţi cei patru operatori zonali la nivel de judeţ, aşa cum prevede proiectul, întregul mecanism va trebui să devină funcţional. Mai exact, va trebui pusă la punct modalitatea de colectare a deşeurilor de la cetăţeni, care, din declaraţiile reprezentaţilor CJ Hunedoara, va cuprinde câteva noutăţi. Mai exact, deşeurile vor trebui predate pe categorii, iar acest lucru le va fi explicat hunedorenilor într-o campanie de informare şi conştientizare care va demara în luna septembrie, susţine preşedintele CJ Hunedoara, Adrian David. O altă noutate va fi modalitatea de plată a serviciului de salubrizare, care se va face pe o factură separată, nicidecum împreună cu factura de la utilităţi. Exceptate de la această regulă ar putea fi localităţile din Valea Jiului, unde, autorităţile locale au cerut ca taxele să fie achitate la primării şi ulterior să se facă plăţile către operatori.  În acest sens, s-a trimis un memoriu la AM POS Mediu, agenţia prin care s-a obţinut finanţarea proiectului din bani europeni, la care se aşteaptă un răspuns.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura