Comunitate

REPERE MEDICALE. Utilizarea celulelor stem în tratarea diabetului zaharat de tip I

Dr. biochimist Manuela Ştef

Diabetul zaharat de tip I reprezintă o boală autoimună gravă, care este cunoscută şi sub denumirea de „diabet zaharat insulino-dependent“, denumire provenită din necesitatea zilnică a injectării cu insulină de către pacienţii diagnosticaţi cu această formă de diabet.
Acest tip de diabet poate să apară la orice vârstă, însă predomină la copii şi tineri, motiv pentru care i se mai spune şi „diabet juvenil“. Acesta este caracterizat de pierderea insulinei deoarece sistemul imunitar distruge celulele beta Langerhans din pancreas.
Insulina este un hormon esenţial în metabolismul glucidelor, care contribuie la reducerea concentraţiei de glucoză din sânge. În lipsa celulelor secretoare de insulină, glicemia creşte la niveluri periculoase, fiind necesară injectarea zilnică de insulină. Ritmul în care celulele secretoare de insulină sunt distruse este unul variabil, astfel că la copii, boala se instalează brusc deoarece celulele betapancreatice sunt rapid distruse, în timp ce la adulţi, debutul este mult mai lent datorită distrugerii celulare progresive. Diabetul poate duce la complicaţii extrem de grave, printre care pierderea vederii, hipertensiune arterială, neuropatie, comă diabetică şi chiar la deces.
În ultimii ani, s-au realizat progrese considerabile în laboratoare din întreaga lume, reuşindu-se transformarea celulelor stem, în celule producătoare de insulină, echivalente funcţionale a celulelor beta şi a altor tipuri de celule pancreatice.
O echipă de specialişti din California au testat pe animale transformarea celulelor stem în celule beta pancreatice, pentru tratarea diabetului zaharat de tip I. Celulele obţinute produc insulină, arată şi acţionează identic precum celulele betapancreatice. A fost analizat modul în care celulele se dezvoltă în pancreas, observându-se că odată create, celulele se separă în insule pancreatice. Specialiştii au separat artificial celulele stem şi le-au reorganizat în grupuri, similar celor formate în mod natural de corp. Această nouă formă de aranjare a permis celulelor stem pancreatice să ajungă la maturitate şi să producă insulină. Celulele derivate din celule stem se implantează subcutanat, unde are loc maturizarea acestora în celule beta pancreatice capabile să producă un flux continuu de insulină necesar organismului. Cercetările sunt încă în desfăşurare pentru a evalua siguranţa acestei terapii, prin documentarea limitelor şi riscurile potenţiale ale acestei terapii, înainte de aplicarea la oameni.
Terapia cu celule stem ar putea reprezenta o speranţă la viaţa normală pentru milioane de bolnavi de diabetul zaharat de tip I din întreaga lume. Până în momentul în care acest tratament va fi accesibil tuturor pacienţilor, bolnavii continuă să depindă de injecţiile zilnice cu insulină.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura