Mesagerul financiar-fiscal

Reguli pentru calculul impozitului specific anual

Persoanele juridice române care, prin derogare de la prevederile Titlului II – impozitul pe profit – din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia de plată a impozitului specific unor activităţi, în conformitate cu legislaţia din domeniu.

În cele ce urmează, vom prezenta principalele reguli privind modalitatea de calcul a impozitului specific anual:

Impozitul specific anual corespunzător, codurilor CAEN 5610 ”Restaurante”, 5621 ”Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”, 5629 ”Alte servicii de alimentaţie n.c.a.” se calculează, pe fiecare unitate, conform formulei stabilite în Anexa nr.1 la Legea nr.170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, cu modificările şi completările ulterioare.

Formula de calcul al impozitului specific anual pentru contribuabilii care au înscrisă ca activitate principală sau secundară activitatea cu codul CAEN: 5610 „Restaurante”, 5621 – „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”, 5629 „Alte servicii de alimentaţie”.

Impozit specific anual/unitate = k * (x + y * q) * z, unde:

k – 1400, valoarea impozitului standard (lei);

x – variabilă în funcţie de rangul localităţii;

y – variabilă în funcţie de suprafaţa utilă comercială/de servire/de desfăşurare a activităţii;

z – coeficient de sezonalitate;

q = 0,9 şi reprezintă coeficient de ajustare pentru spaţiu tehnic unitate-locaţie de desfăşurare a activităţilor.

Astfel:

1. Coeficient de sezonalitate (variabila „z”) poate fi:

– pentru Bucureşti, cei 8 poli – 0,45;

– pentru municipii, oraşe – 0,35;

– staţiuni turistice de interes naţional – 0,30;

– sate, comune şi staţiuni turistice de interes local – 0,10.

2. Variabila în funcţie de rangul localităţii (variabila „x”) poate fi:

– pentru Bucureşti: Zona A -17,0, Zona B – 16,0, Zona C – 15,0 şi Zona D – 13,5;

– pentru 8 poli (Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Sibiu, Timişoara): Zona A – 15,0, Zona B – 14,0, Zona C – 13,0 şi Zona D – 11,5;

– pentru municipiu: Zona A – 13,0, Zona B – 11,0, Zona C – 9,0 şi Zona D – 7,0;

– pentru oraş – 5,0;

– pentru staţiuni – 5,0 lei;

– comună 3,0.

3. Variabila în funcţie de suprafaţă este variabila în funcţie de suprafaţa utilă a locaţiei (variabila „y”), respectiv:

– între 0 mp – 30 mp este 2,0;

– între 31 mp – 50 mp este 7,0;

– între 51 mp – 70 mp este 12,0;

– între 71 mp – 90 mp este 16,0;

– între 91 mp – 120 mp este 21,0;

– între 121 mp – 160 mp este 29,0;

– între 161 mp – 200 mp este 38,0;

– între 201 mp – 240 mp este 47,0;

– între 241 mp – 300 mp este 58,0;

– între 301 mp – 400 mp este 75,0;

– între 401 mp – 500 mp este 80,0;

– între 501 mp – 600 mp este 85,0;

– între 601 mp – 700 mp este 90,0;

– între 701 mp – 800 mp este 95,0;

– peste 801 mp este 105,0.

Pentru următoarele categorii de activităţi, aferente codului CAEN 5610:

a) vânzători ambulanţi la tonete de îngheţată;

b) cărucioare mobile care vând mâncare;

c) prepararea hranei la standuri din pieţe,

impozitul specific anual/unitate este în sumă de 1.500 lei.

Societatea TVG TAX AUDIT S.R.L.
Societate de consultanţă fiscală • Societate de audit financiar
email: [email protected]

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura