Actualitate

Proiect de repopulare a pădurii Chizid cu veveriţe

Hunedoreanul Vili Rupa (medalion) aproape nu mai are nevoie de prezentare, el fiind foarte des mediatizat în presa locală, ba chiar în cea naţională, pentru procesele câştigate cu statul român, atât în ţară, cât şi la CEDO. Dar şi pentru faptul că este un personaj activ pe reţelele de socializare.curious-beautiful-squirrel-animal
Un personaj contradictoriu, aplaudat de unii dintre concetăţenii săi, înjurat de alţii. Oricum, Vili Rupa nu are linişte şi merge înainte cu ideile sale. Iar cea mai recentă este cea pe care o prezentăm în continuare. Poate unii dintre cititori se vor distra, alţii îl vor blama pe autorul acestui proiect legislativ local, iar alţii chiar vor spune că ideea lui Rupa nu este deloc rea pentru municipiul Hunedoara.
Deci, cetăţeanul Vili Rupa a trimis Primăriei Hunedoara un proiect de hotărâre referitor la readucerea unui tradiţional loc de agrement la hunedorenilor, Pădurea Chizid, la ceea ce a fost înainte de 1989.
Redăm în continuare, succint, principalele capitole din proiectul întocmit de Vili Rupa şi trimis redacţiei noastre.

Proiect privind repopularea pădurii CHIZID cu veveriţe şi amenjarea unor spaţii de relaxare pentru hunedoreni

Domeniu proiect – implicare în comunitate şi educaţie prin activităţi în mijlocul naturii.
Activităţile în aer liber sunt un mod foarte plăcut de a petrece timpul liber cu familia şi prietenii.
Pădurea Chizid a fost în urmă cu foarte mulţi ani un loc de întâlnire pentru hunedorenii care doreau să socializeze la un picnic. Tot aici aveau loc serbări şi spectacole. Astăzi, zona este în paragină. Dar, cu un minim de implicare din partea comunităţii, acest loc poate redeveni ce a fost înainte.
Pădurea Chizid este situată în municipiul Hunedoara şi este o arie naturală protejată de interes naţional, ce corespunde categoriei „rezervaţie naturală de tip botanic“. Rezervaţia este  un important document fitogeografic ce prezintă etajarea forestieră şi întruneşte diversitatea ecosistemelor de tip botanic. Repopularea acestei păduri cu 10 perechi de veveriţe este propunerea acestui proiect.

OBIECTIVELE PROIECTULUI

O nouă activitate în aer liber, drumeţia sau ieşirea la „iarbă verde“, o ofertă de petrecere în mod plăcut, util şi interesant a timpului liber. Această propunere este adresată familiilor cu copii, dar se poate  înscrie inclusiv  în programul de activităţi pe care elevii le pot derula în cadrul săptămânii şcolare „Să ştii mai multe, să fi mai bun”, în weekend sau în vacanţe. Copiii ar avea posibilitatea să vadă vietăţi ale pădurii, veveriţele, trăind în mod natural şi acest lucru ar duce fără îndoială la dezvoltarea unei atitudini pozitive faţă de mediu, faţă de natură. E o invitaţie la implicarea în protejarea naturii şi o alternativă la timpul petrecut în faţa calculatorului.
Partener în implementarea acestui proiect ar putea fi o fermă de veveriţe, cu sediul în Galaţi, care deţine şase specii: veveriţa siberiană maro, veveriţa siberiană albă, veveriţa tamiops swinhoei (veveriţa pitică dungată chinezească), veveriţa japoneză, veveriţa europeană şi veveriţa cu 13 dungi (veveriţa leopard).
Pentru repopularea unei păduri sau a unui parc, în prima fază trebuie construită o volieră în care veveriţele vor locui. Ar fi soluţia ideală până la momentul în care acestea s-ar obişnui cu locul. Dimensiunea volierei se stabileşte în funcţie de numărul de exemplare cu care va fi populată. Desigur, este posibil ca veveriţele să intre direct în mediul lor natural.
Preţul unui exemplar de veveriţă europeană (autohtonă) este de 800 lei, dar în condiţiile în care se doreşte achiziţionarea unui număr mai mare, preţul este negociabil.
Amplasare de mobilier pentru picnic
Proiectul de faţă îşi mai propune amenajarea spaţiului de relaxare pentru cei care vin la pădure. Astfel, propunem Primăriei Hunedoara să amplaseze aici: 12 băncuţe, şase măsuţe, trei grătare şi să realizeze curăţarea şi amenajarea fostei scene care există aici.
Pentru amatorii de mers cu bicicleta sau pentru mămicile care-şi scot copiii în cărucioare la plimbare, este utilă refacerea aleii din spatele garajelor, repararea şi pavarea acesteia şi a trotuarelor, amenajarea de poteci în pădure.
Din resursele primăriei care dispune încă de aparate de joacă, se poate amenaja pentru copii un asemenea loc de distracţie în care ei să-şi petreacă timpul sub ochii părinţilor lor.

Resurse umane şi materiale
Iniţiatorul acestei idei de proiect este un cetăţean din Hunedoara. E vorba de subsemnatul Rupa Vili, domiciliat în strada Pinilor, nr. 4, bloc 40, apart. 64. Un asemenea proiect presupune o largă participare. Primăria Hunedoara, persoane fizice, firme, oameni cu bune intenţii.

Bugetul de cheltuieli – variabil. Depinde de înţelegerea între semnatarii contractului, de resursele pe care le are Primăria Hunedoara. Achiziţionarea veveriţelor şi tot ce presupune aducerea lor se poate încadra în 4.000 de euro. Amenajările pentru spaţiul verde – 2.000 de euro.

Impactul în comunitate
Impactul unui asemenea proiect se citeşte în bucuria de pe feţele copiilor, în mulţumirea de pe feţele părinţilor lor. E un demers pentru sănătate, natură, ecologie. E un semn de respect pentru oamenii care trăiesc în Hunedoara şi care merită să se bucure de viaţă dincolo de greutăţile ei de zi cu zi. E posibil. Depinde doar de noi dacă ne dorim sau nu să facem ceva pentru oraşul nostru. Vă mulţumesc.
– Ataşez două poze cu veveriţe.
Vili Rupa, cetăţean din Hunedoara

5 comentarii la „Proiect de repopulare a pădurii Chizid cu veveriţe

  • A promis Viceprimarul Dan Boboutanu si Primarul Arion Viorel ca , vor repopula padurea si cu iepuri .Initiativa mea prinde bine societatii .

    Sfantul Dreptatii !

  • cine e „in medalion”???? parca e o…veverita!!?? sau poate „hunedoreanul Vili Rupa” s-a deghizat??

  • @oana: E Vili Rupa in noua tinuta dupa ce a castigat iar la CEDO ceva bani de la fraieri.

  • foarte frumoasa initiativa domnului Vili Rupa, sa speram ca se materializeaza ceva si nu doar in Hunedoara ci si in restul tarii. Sunt mii de astfel de paduri ce sunt amenintate de lama ascutita a toporului, iar rozatoarele ce locuiesc acolo sunt nevoite sa ‘stranga randurile’
    10 perechi de veverite, ar fi de ajuns pentru un inceput, exista ferma de veverite in Romania?

  • Nu se pot elibera specii noi de animale in padure( studii de impact de mediu alea alea, bla bla ). Fema e ferma, boule Vili.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura