Actualitate

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba au cu ce se lăuda. Mii de monede şi sute de artefacte antice, furate din siturile arheologice, au fost recuperate

03 Comori dacice kosoniNatalia Bumbac

În perioada 24 – 26 februarie, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au coordonat o acţiune în cooperare cu autorităţile judiciare internaţionale, în urma căreia a fost recuperată de la un agent comercial din Olanda, o monedă Lysimach din aur, care a fost depusă în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) Bucureşti.

Descinderi în Capitală
Mai mult de atât, în 25 şi 26 februarie, au fost făcute percheziţii la două galerii de artă din Bucureşti şi la domiciliile unor persoane despre care existau date că ar deţine bunuri sustrase din situri arheologice româneşti protejate. Potrivit comunicatului transmis de Parchet, în urma acestor controale au fost identificate şi ridicate pentru examinare, mai multe loturi de bunuri arheologice, printre care trei monede Koson din aur, 1.050 de monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), 102 de artefacte din metal (o armă dacică tip sica, depozite de unelte etc.), 12 statuete şi vase ceramice (inclusiv aparţinând culturii Cucuteni). Obiectele de patrimoniu ridicate în urma percheziţiilor au fost depuse în custodia MNIR, Bucureşti. Totodată, au fost indisponibilizate şi sunt în curs de examinare circa 2.000 tablouri oferite la vânzare de către casele de licitaţii.

Mai multe tezaure căutate prin Interpol
Pe lângă bunurile de patrimoniu recuperate până acum, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia mai arată că sunt date în urmărire prin Interpol mai multe tezaure care formează obiectul mai multor dosare aflate în curs de cercetare. Printre acestea se numără un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg), din care s-au recuperat 37 de piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kg), din care s-au recuperat 1.038 de piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 de monede; cinci scuturi regale din fier, 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.

2 comentarii la „Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba au cu ce se lăuda. Mii de monede şi sute de artefacte antice, furate din siturile arheologice, au fost recuperate

  • Cei de la Diicot Alba au avut informatia de la Perasifon.

  • Iată ce se întâmplă cu patrimoniul şi de ce este nevoie de o atenţie sporită pentru patrimoniul fie mobil, fie imobil.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura