Actualitate

Probleme penale la Primăria Petrila

02 Ilie Paducel Primar PetrilaMaximilian Gânju

Corpul de control al primului-ministru va sesiza organele de urmărire penală, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind operaţiunile sau actele ilicite în legătură cu care au rezultat indicii de săvârşire a unor posibile fapte care pot întruni elementele constitutive ale unei infracţiuni, în cazul mai multor proiecte ale administraţiei locale de la Petrila.

Autorizaţii lipsă, bani plătiţi în plus
Piatra de moară pentru edili pare a fi proiectul privind realizarea canalizării şi a staţiei de tratare a apei uzate din Cimpa, unde s-au descoperit nereguli ce i-au determinat pe inspectorii Corpului de control al premierului să sesizeze organele de urmărire penală. Astfel, potrivit raportului control, în legătură cu proiectul „Canalizarea apelor menajere Cimpa”, în Certificatul de urbanism, edilii nu au specificat procentul de ocupare a terenului, coeficientul de utilizare a acestuia şi dimensiunile minime şi maxime ale parcelelor, iar la data emiterii autorizaţiei de construire, acordul de mediu nu era obţinut. Raportul arată şi că lucrările au fost iniţiate fără a fi emis Avizul de gospodărire a apelor, iar în perioada 25.04.2008 – 5.02.2009, lucrările pentru proiectul „Canalizarea apelor menajere Cimpa” au fost executate fără a fi emisă/prelungită autorizaţia de construire. Cea mai mare problemă o reprezintă însă o diferenţă de aproape 1,5 milioane de lei pe care primăria a plătit-o în plus faţă de valoarea contractului. În documentele transmise Corpului de control al primului-ministru, nu au fost identificate înscrisuri depuse de către reprezentanţii Primăriei oraşului Petrila privind finanţarea cu suma suplimentară de 1.499.698,60 lei, reprezentând diferenţa dintre suma totală alocată de la bugetul de stat pentru finanţarea proiectului şi suma aprobată prin cererea de finanţare. Deşi suma totală utilizată de către Primăria oraşului Petrila, în perioada 2006-2011, de la bugetul de stat şi de la bugetul local, pentru investiţia „Canalizarea apelor menajere Cimpa”, a fost de 5.176.248,37 lei, la data efectuării controlului, obiectivul „Canalizarea apelor menajere Cimpa” nu era funcţional.

Primarul Păducel contestă raportul
Primarul localităţii Petrila spune însă că lucrurile nu stau aşa cum pretind cei de la Corpul de control al primului ministru, iar în legătură cu instalaţiile montate în staţia de epurare Cimpa, „acestea îşi îndeplinesc în totalitate funcţiile pentru care au fost prevăzute în fluxul tehnologic al staţiei de epurare şi sunt instalaţii similare cu cele solicitate prin proiectul tehnic“. Primarul susţine că din totalul de 217 obiective de racordat (gospodării, şcoală, cămin cultural etc.) la sistemul de canalizare (au apă potabilă şi cota necesară) s-au racordat 90, deci în procent de 41,47 la sută din total obiective, astfel că afirmaţia „canalizarea Cimpa este nefuncţională” nu are suport real, consideră primarul Ilie Păducel (foto). Organul de urmărire penală, sau după caz, instanţa de judecată trebuie acum să arate dacă la Primăria Petrila au fost comise infracţiuni de natură penală în derularea proiectelor de investiţii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura