Sport

Performanţe de top la Internaţionalele României

11 x 1 badeata-tricou-albCiprian Marinuţ

Înotătorii de la CSS Hunedoara au fost pe val la Campionatele Internaţionale ale României, care s-au desfăşurat timp de cinci zile în bazinul Dinamo, din Bucureşti. Alexandru Bădeaţă (foto) s-a remarcat prin cucerirea a două medalii de aur la nivel de seniori, iar Ancuţa Păiuş a obţinut o medalie de bronz la juniori. Adelina Buzdugan s-a calificat în patru finale la senioare, iar junioarele şi juniorii au fost prezenţi în alte trei finale şi şi-au realizat recorduri personale.

Dublu triumf în probele de mixt
Alexandru Bădeaţă (19 ani) a fost „stăpânul” probei „maraton” a nataţiei şi s-a impus în cursa de 400 de metri mixt într-o manieră categorică, având un avans de peste o secundă faţă de următorii medaliaţi. Sportivul pregătit de Anca Băjan a încheiat cursa cu timpul de 04:31,96, performanţă cotată cu 720 de puncte în tabela internaţională de punctaj (FINA), deşi se clasase doar pe locul cinci cu timpul de 04:46,05 în preliminariile probei. Pe locurile următoare s-au situat Florin Raiu (21 de ani), de la Dinamo Bucureşti, cu 04:33,05 şi Bogdan Petre, component al Lotului Naţional al României, cu 04:33,31. Înotătorul hunedorean a dat lovitura şi în proba de 200 metri mixt, cucerind medalia de aur în mod neaşteptat în urma descalificării primilor doi clasaţi. Alexandru Bădeaţă a încheiat cursa cu timpul de 02:08,78, fiind urmat în clasament de  Daniel Martin (România) – 02:09,26 şi George Oancea (CS Petrolul) – 02:10,45. Înaintea descalificării, liderii probei au fost Alexandru Coci şi Alexandru Ancuţa, fostul sportiv al CSS Hunedoara, legitimat acum la Universitatea Reşiţa. „Rezultatele obţinute de Alexandru Bădeaţă sunt extraordinare, având în vedere că el s-a pregătit mai puţin pentru acest concurs, din cauza examenului de bacalaureat. Aurul de la 400 de metri mixt este pe deplin meritat şi a fost obţinut cu un timp valoros. La 200 de metri mixt, Alexandru a încheiat cursa pe locul trei şi a devenit lider doar datorită exigenţei unei arbitre FINA din Polonia, care i-a descalificat incorect pe primii doi clasaţi, Alexandru Coci şi Alexandru Ancuţa, pe motiv că nu ar fi înotat corect procedeul bras. Trebuie precizat că din luna mai, Alexandru Ancuţa a revenit în pregătire la Hunedoara, deşi este legitimat la Universitatea Reşiţa”, a afirmat antrenoarea Anca Băjan. În afara probelor de mixt, Alexandru Bădeaţă a mai reuşit un loc patru în proba de 200 de metri spate şi o clasare pe locul şase la 100 de metri bras.

Junioară de perspectivă
Ancuţa Păiuş (16 ani) a reuşit a treia medalie pentru clubul de pe Cerna, în condiţiile în care la nivel de juniori au concurat sportivi cu vârste între 14 şi 18 ani. Înotătoarea de la CSS Hunedoara s-a clasat pe locul trei în finala „mică” a probei de 50 de metri bras, una dintre favoritele ei. Aproape de medalii a fost şi senioara Adelina Buzdugan (19 ani) care s-a calificat în patru finale, însă a reuşit doar trei clasări pe locul cinci la 400 de metri mixt, 100 şi 200 de metri bras, şi o clasare pe locul şapte la 50 de metri bras. Merituoase calificări în finalele juniorilor au mai realizat Andra Mălina (17 ani), prezentă în finale la 50 de metri liber şi 50 de metri fluture, şi Kincso Nagy (15 ani), care a concurat în finala de la 200 de metri mixt. Şi ceilalţi juniori ai CSS Hunedoara, prezenţi la competiţie, Raul Bădărău (15 ani), Robert Maier (15 ani), Andrei Păduraru (15 ani), şi Adrian Sava (16 ani) au reuşit să-şi îmbunătăţească recordurile personale, însă au ratat accesul în finale. „Rezultatele Adelinei şi ale juniorilor sunt foarte bune şi de perspectivă. Toţi şi-au realizat recorduri personale şi merită felicitări pentru ele”, a precizat antrenoarea Anca Băjan.
Palmaresul general al românilor la Campionatele Internaţionale a fost de 222 de medalii, din care 69 de aur, 76 de argint şi 77 de bronz, potrivit Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern. Înotătorii români au doborât şi 16 recorduri naţionale, din care unul la seniori, unul la ştafetă seniori şi restul la juniori de 15 şi 16 ani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura