Politica si administratie

„Nuntaşii de aur” din Geoagiu, sărbătoriţi de comunitate

05 geoagiu IMG_3362Magdalena Şerban

Duminica trecută, opt cupluri longevive din Geoagiu au fost premiate de primarul oraşului, Ioan Vălean, în cadrul unei festivităţi organizate la Casa de Cultură „Ion Budai Deleanu” din localitate. Fiecare familie premiată a primit câte o diplomă „de aur“ şi o atenţie în bani.

Fiecare cu povestea lui de viaţă
„Cele opt familii sunt Gheorghe şi Mărioara Opra, Ioan şi Veronica Noja, Cornel şi Mărioara Boandea, Iosif şi Maria Alb, Vălean şi Parmina Buda, Ioan şi Sabina Alb, Ioan şi Cornelia Irimie şi, nu în ultimul rând, Avram şi Ana Stoica. Doresc să le mulţumesc pe această cale, pentru că se numără printre cei care au contribuit la dezvoltarea localităţii noastre şi să le recunosc meritele şi statornicia cu care au mers înainte prin viaţă şi au ştiut să păstreze familia unită şi stabilă, în ciuda greutăţilor întâlnite”, a spus primarul Ioan Vălean. În cadrul evenimentului, fiecărui cuplu i s-a rostit povestea, cum şi-a îndeplinit cele 10 porunci religioase – cea mai puternică fiind iubirea aproapelui, câţi urmaşi are şi cum a contribuit la bunul mers al lucrurilor. Ba mai mult, una dintre familii a avut parte chiar de un emoţionant filmuleţ de prezentare. Bineînţeles că nu a lipsit nici folclorul, susţinut de interpreţi precum Nelu Ban Fântână, Mihai Fegher, Bianca Pascu, Eva Vlad, Ana Oprean, Olguţa Fistiş, Daniela Bulbucan, Ansamblul de Dansuri Populare Germisara şi Taraful Germisara condus de Giani Vlad.

Nu mai e ca altădată
„Prin această manifestare, am vrut să evidenţiem pentru tineretul din ziua de azi, ce înseamnă o familie sănătoasă, pentru că aceste cupluri nu au stat ani de zile în concubinaj, cum se întâmplă în vremurile prezente, ci s-au înhămat la aceeaşi căruţă a vieţii, cu acte în regulă. Acum se fac copii şi sunt aruncaţi în lume. Atunci, familia era sfântă. Bine a spus unul dintre cei premiaţi, cum că bucuriile au venit imediat după căsătorie, prin apariţia copiilor. Un alt lucru impresionant pe care l-am auzit a fost că unul dintre aceşti bărbaţi sărbătoriţi astăzi a lucrat patru decenii la combinatul din Hunedoara, iar după căsătorie, a făcut naveta pe bicicletă, de la Geoagiu la Hunedoara. Constat că mai demult exista timp ca oamenii să-şi lucreze pământul, să-şi crească urmaşii, să-şi vadă şi de gospodărie, iar în egală măsură, să se şi bucure de viaţă. Atunci se putea, acum nu. Plus că acum nu mai există cuvânt, normă şi noimă, lucruri care se ocolesc în mod voit. În Ardeal, vorba era contract. Aşa îşi vindea lumea şi pământurile. Păcatul era de neiertat atunci când nu-ţi ţineai cuvântul”, a mai arătat edilul-şef al comunităţii din Geoagiu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura