Comunitate

Crișcior: An cu provocări financiare, dar cu proiecte investiționale cât pentru un oraș

Magdalena Șerban

Grea e viața primarilor care au câștigat multe proiecte pe axe europene și guvernamentale! În loc să stea liniștiți, ca răsplată pentru eforturile depuse pentru a face rost de fonduri, trebuie să se streseze cum pot dră­mui bugetul ca să le ajungă pentru cofinanțările și chel­tuielile neeligibile din ca­drul acestor investiții.
Edilul șef din Crișcior are diferite obiective pentru care a obținut undă verde, însă deși e vorba de mulți bani, tot e necesară o con­tribuție proprie. Și nu e chiar mică.

Campioni în trecut, campioni și în prezent
„Alocările pentru 2024 sunt aproape aceleași cu cele avute în 2023. Dar sunt ne­voi mai mari. Să nu uităm că avem contractat un credit pen­tru proiectul ce prevede intro­ducerea rețelei de gaz metan, însemnând obligația de resti­tuire a circa 500 de milioa­ne de lei pe an. E pe cinci ani, deci va mai dura până îl vom achita integral. Plus că mai sunt studii de fe­zabilitate neplă­ti­te și multe alte pro­iecte la care avem cofinanțare și chel­tuieli neeligibile de suportat. Asta este, fără efort mare nu mer­gem înainte. Am estimat undeva la 1,3 milioane de lei ca și parte pe care trebuie să o asigurăm noi, din visteria noastră. Sunt sume mari. Doar dau un exemplu pentru a arăta de unde se adună astfel de cifre. Pentru pro­iectul școlii din Crișcior e nevoie de apro­ximativ 700.000 de lei ca să-l putem imple­men­ta. Nu punem tot anul acesta, dar măcar jumate tot trebuie. Nu vreau să mă plâng, nu acesta e scopul, dar do­resc ca cetățenii să știe exact cu ce ne confruntăm. Și ce-i mai rog e să înțeleagă că deși câș­ti­găm o finanțare astăzi, de exemplu, durează până semnăm contractul prin axa respectivă, apoi până organizăm licitația de atribuire, sunt termene de respectat în caz de contestații sau alte probleme, deci trece timp îndelungat până când investiția ajunge în teren. Nouă nu ni se dau banii în mână, nu așa merg lucrurile. De multe ori punem de la buget și ne sunt restituiți după. Fac apel la înțelegere. Nimic nu se cons­truiește peste noapte”, a transmis pri­marul din Crișcior, Ovidiu Furdui (foto). De menționat că alesul local este unul dintre cei mai activi din punct de vedere administrativ. În 2023 a marcat construcția sălii școlare de sport, amplasată în curtea Liceului Tehno­lo­gic Crișan din Crișcior, reabilitarea, extinderea, modernizarea și dotarea primăriei, apoi reabilitarea și dotarea dispensarul uman, montarea sis­te­me­lor de supraveghere video, căminul cul­tural din Crișcior, microbuz școlar elec­tric, obținut prin demersul susținut de Consiliul Județean Hunedoara, etc.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura