Comunitate

La Vaţa de Jos, banii europeni fac diferenţa

Magdalena Şerban

Comparativ cu anul trecut, alocările bugetare de la Consiliul Judeţean Hunedoara sunt puţin mai mici în 2020 pentru primăria din Vaţa de Jos, însă deşi nu sunt suficiente, lucrurile nu pot sta pe loc.

Marele noroc – banii europeni
”Fondul de salarii e asigurat atât pentru funcţionarii primăriei, consilieri locali, cât şi pentru indemnizaţiile aferente persoanelor cu handicap. La capitolul asistenţi personali, avem asigurate sumele pentru primele trei trimestre, dar sperăm să fie acoperit şi cel de-al patrulea, în urma unei rectificări bugetare. La fel s-a întâmplat şi anul trecut. O să fie un an destul de apăsător. Sunt cofinanţări pe care trebuie să le asigurăm din visteria locală la proiectele de investiţii câştigate pe axe europene şi guvernamentale. Suma ajunge la 400.000 de lei, fiind prevăzută în buget. După cum se ştie, unele cheltuieli nu sunt eligibile (dirigenţie de şantier, avize etc), aşa că revin în sarcina noastră. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) II vor fi modernizate reţelele de alimentare cu apă în Vaţa şi extinderea ei în satele Brotuna şi Târnava de Criş, dar şi reabilitarea unor drumuri de interes local, proiect a cărui execuţie este într-un stadiu avansat de realizare. E vorba de asfaltare, rigole de scurgere şi ziduri de sprijin acolo unde e cazul. După ce primim avizul de la Apele Române vom da ordinul de începere şi pentru programul de canalizare menţionat anterior”, a afirmat Milu Folescu (foto), primarul din Vaţa de Jos. Mai trebuie spus că prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) se desfăşoară un program european ce prevede construirea, modernizarea şi dotarea pieţei agroalimentare din comună. Astfel, aici va funcţiona o hală nouă, dotată cu mese, sistem de încălzire şi unul frigorific pentru produse perisabile precum lactate sau carne. Construcţia este deja acoperită, urmând să se finiseze interiorul clădirii.

Reducere la dările locale
Pe de altă parte, colectarea impozitelor locale nu a pus probleme, ajungând la 95 la sută pentru anul 2019. ”Din păcate, avem puse şi popriri pe conturi, acolo unde există emise sentinţe. S-a stabilit inclusiv muncă în folosul comunităţii. Sunt câteva exemple doar. Mă bucur că sunt cazuri izolate. Cetăţenii trebuie să ştie că până la 31 martie beneficiază de o reducere de 10 procente la plata taxelor, aşa că îi invit să nu o rateze. Oricum, intrăm sub incidenţa Legii Moţilor, oamenii achitând jumătate din valoarea standard a grilei de impozitare. Până acum doi ani, diferenţa o suportam noi, dar situaţia s-a schimbat şi banii ne vin de la Guvern. Înregistrăm câştiguri din exploatarea de masă lemnoasă. Până la ora actuală, din pădurea primăriei (3.095 de hectare în total) s-a vândut lemn în valoare de 1.300.000 de lei, dar estimările noastre ajung la 1.800.000 de lei. Păşunea comunală e prea puţină, aşa că nici veniturile generate nu sunt prea consistente (circa 13.000 de lei)”, a subliniat Milu Folescu. Legat de 2020, acesta îşi doreşte să continuie şi să finalizeze investiţiile începute, bineînţeles, dacă va fi reales, punând accent pe asfaltare de drumuri, modernizare de cămine culturale (Brotuna, Tânava de Criş, Tătărăştii de Criş şi Birtin) din bugetul propriu. Cu Serviciul Public se vor realiza reparaţii şi extinderi de coloane la reţelele de apă din Prăvăleni, Prihodişte, Basarabasa (se lucrează momentan) şi Căzăneşti.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura