Actualitate

La Brad, s-a mai făcut un pas înainte pe Drumul Aurului

07 treptele romane cazacuMagdalena Şerban

În urma unor intervenţii birocratice, clădirea galeriei de mină Treptele Romane, aflată în Ruda Brad, a putut fi reabilitată, iar după ce se vor parcurge paşi importanţi ce ţin de siguranţa vizitatorilor, va fi introdusă în circuitul turistic zonal. De asemenea, pentru a dobândi marca înregistrată în acţiuni ce ţin de publicitate, administrare comercială, educaţie, divertisment şi activităţi sportive şi culturare legate de DRUMUL AURULUI, luna trecută, municipalitatea din Brad a depus o cerere la OSIM.

A intrat în patrimoniul municipalităţii
Galeria de mină Treptele Romane, aflată pe lista monumentelor istorice, datează din epoca romană şi atestă existenţa mineritului aurifer de peste 2.000 de ani în perimetrul  Barza-Brad. Potrivit unei hotărâri guvernamentale din 2001 şi odată cu punerea în aplicare a Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, obiectivul a fost cuprins în inventarul municipiului Brad.
„Administratorul exploatărilor, respectiv Minvest, dar şi Direcţia Generală a Resurselor Minerale, aveau cunoştinţă de faptul că galeria se află în patromoniul lor, existând o incertitudine în ce priveşte apartenenţa. Studiind documentele legale, s-a constat că de fapt se află în patrimoniul municipiului Brad. Astfel, am solicitat printr-o adresă către Direcţie, să ni se recunoască dreptul de proprietate şi să se renunţe la ecologizarea obiectivului. După cum se ştie, în 2006, după sistarea activităţii miniere, întregul perimetru minier Barza-Brad a intrat în proces de închidere şi ecologizare, în baza unor proiecte ce includeau şi galeria. În zece zile de la notificare am primit undă verde, aşa că am reabilitat obiectivul. Vreau să le mulţumesc reprezentanţilor celor două instituţii pentru înţelegerea oferită şi timpul scurt în care s-a rezolvat cerinţa noastră”, a declarat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

Se mai lucrează la infrastructură
Potrivit edilului, pentru a se evita accidentele, primăria a solicitat specialiştilor de la INSEMEX Petroşani să verifice calitatea aerului din galerie, dovedindu-se că parametrii sunt buni, însă mai trebuie găsită o soluţie de asigurare a unui curent de aer cald în subteran, pentru ca galeria respectivă să fie vizitabilă sută la sută. Totodată, prin lege, se mai impune o a doua cale de ieşire din aceasta.  Pe de altă parte, drumul ce duce către Treptele Romane a fost asfaltat anul trecut, din fonduri guvernamentale s-a reabilitat calea de acces către galerie, însă mai e necesară amenajarea unor parcări din bugetul local, asigurarea unei semnalizări rutiere corespunzătoare pentru porţiunile periculoase şi amenajarea unor locuri de picnic. Cu bani de la Guvern, se lucrează la câteva ziduri de sprijin şi la noi porţiuni ce necesită asfaltare. Pe viitor, se urmăreşte ca municipalitatea să preia o a doua galerie, de data aceasta una de explorare a zăcămintelor, aflată în vecinătatea primei. Aici se preconizează amenajarea unui loc de muncă din minerit, cu utilaje, vagoneţi şi tot ce presupune activitatea desfăşurată în subteran. Trebuie spus că în locul respectiv s-au filmat câteva secvenţe din filmul „Burebista”, lucru care probabil că va cântări greu în promovare.

Un prim triunghi turistic
Tot la Ruda, săptămâna trecută, a avut loc a cincea ediţie anuală a Adunării Generale a Asociaţiei Profesionale „Munţii Apuseni”, la care au luat parte circa 80 de specialişti din întreaga ţară, participanţii putând studia „pe viu” obiectivul proaspăt reabilitat. „Adunarea a avut ca scop sesizarea problemelor profesionale ce apar în domeniul mineritului şi a valorificării de resurse, a celor sistemice, legislative, ecologice sau de execuţie. S-au organizat trei sesiuni de dezbateri şi s-a emis o rezoluţie ce urmează să fie înaintată autorităţilor şi tuturor celor interesaţi”, a precizat preşedintele asociaţiei, Alexandru Nicolici. Acesta a mai amintit de un triunghi turistic de larg interes, din care fac parte Muzeul Aurului din Brad, noul Muzeu Toda, din Crişcior şi renumita Mocăniţă, astfel ca vizitatorul să poate cunoaşte cât mai multe puncte fierbinţi din ţara Zarandului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura