ComunitateFlash

În anul 2002, medicul Romeo Stănescu realiza prima fertilizare in vivo din judeţ, procedura reuşind din prima. “Minunea” medicului Stănescu a împlinit 18 ani

Sorina Popa

Pentru soţii Gherghel din municipiul Hune­doara, ziua de 27 februarie 2003 are o mare însemnătate. De fapt, a fost ziua unei minuni, după ce, datorită unui tratament medical, Marcela Gherghel a reuşit să aducă pe lume o fetiţă sănătoasă.
Sâmbătă, medicul Romeo Stănescu a orga­nizat o întâlnire de suflet. A invitat-o pe Mar­cela Gherghel şi pe fata acesteia, Iulia Maria, la cabinetul său din municipiul de pe Cerna, unde le-a pregătit o surpriză. Iulia Maria a împlinit în 27 februarie, 18 ani.

Îşi doreau mult un copil
Dar să ne întoarcem în timp, în urmă cu peste 18 ani, în 2002. Povestea familiei Gher­ghel a devenit cunsocută în întreg judeţul şi nu numai, după ce cunoscutul şi apreciatul medic Romeo Stănescu a reuşit prima fertilizare in vivo, iar tânăra hunedoreancă şi-a văzut visul cu ochii. La acea vreme, soţii Gherghel erau căsătoriţi de trei ani şi-şi doreau enorm un copil. Cei doi sufereau de o sterilitate mixtă, fie­care avea câte o problemă. Cum pe cale na­turală nu puteau avea copii, au apelat la inseminarea artificială. Intervenţia s-a făcut în data de 5 iunie, la ora 9.15.
„Aveam unele probleme medicale, puteam să rămân însărcinată, dar domnul doctor mi-a spus că poate dura câţiva ani. El mi-a spus de procedură (n.r.-fertilizare in vivo) şi m-a în­trebat dacă sunt de acord şi i-am spus că sunt de acord. Îmi doream enorm un copil. Eram disperată, plângeam când vedeam o femeie însărcinată. Am fost de acord imediat cu pro­cedura. Nu îmi venea să cred, mai ales că totul a reuşit din prima, ştiam că există riscul să nu reuşească din prima şi să repetăm procedura. A fost o minune, s-a născut Iulia Maria. Apoi, a fost o altă minune, am rămas însărcinată cu al doilea copil, natural, fără să mai fie nevoie de o nouă intervenţie. Am născut un băiat. Dom­nul doctor a fost tot timpul alături de mine, m-a încurajat”, povesteşte Marcela Gherghel.

“Totul a durat 25 de minute”
„Am avut toate datele, iar operaţia a durat cu totul 20-25 de minute. Este de fapt o fertilizare „in vivo” şi nu „in vitro”, care este mult mai sofisticată şi pretenţioasă, din punct de vedere tehnic. Eu doar am ajutat sperma­tozoidul sa se apropie de ovul. Nu fac altceva decât să tratez o boală şi să ajut familiile cu probleme. Metoda aplicată de mine nu pune în pericol viaţa pacientei. Un chiuretaj este de 10 ori mai riscant decât o inseminare intra-uterină. Este un început de drum”, declara dr. Romeo Stănescu, autorul inseminării arti­fi­ciale, în 2002, pentru cotidianul HUNEDORE­ANUL ( n.r. – ziar la cârma căruia – coincidenţă sau nu? – se afla la vremea respectivă aceeaşi echipă de conducere care acum se află la MESAGERUL HUNEDOREAN). De precizat că medicul Romeo Stănescu a avut nevoie de aproape un an pentru a se specializa în această metodă.

“Nu mi-a venit să cred!”
Marcela Gherghel avea atunci 22 de ani. Ea a acceptat propunerea doctorului Stănescu de a experimenta metoda de fertilizare artificială.
„Am fost dispusă să fac orice pentru a avea un copil. Dupa inseminare, dimineaţa, când am văzut că a ieşit testul, nu mi-a venit să cred. Abia acum când văd la ecograf că procedeul a prins viaţă, m-am convins că voi fi mamă. Sper să duc sarcina până la capăt. Nici pe mine şi nici pe soţul meu nu ne interesează dacă va fi fetiţă sau băiat, important este să-l avem”, afirma tânăra în urmă cu peste 18 ani.

Procedură efectuată în premieră în judeţ
Dar, să revenim după 18 ani. Aşadar, Iulia Maria a devenit majoră, iar acest lucru a fost sărbătorit cum se cuvine.
„Sunt bucuros că astăzi aniversăm 18 ani de la naşterea Iuliei Maria, primul copil născut după o tehnică de reproducere umană asis­tată în judeţ. Atunci, în 2002, era o procedură care se făcea în puţine locuri în România, Hunedoara a fost al patrulea oraş în care s-a făcut această procedură. Procedura a avut loc în vara anului 2002”, a povestit, sâmbătă, medicul hunedorean.
“În perioada 2002-2010 am mai efectuat asemenea proceduri, apoi s-a schimbat legis­laţia şi cererea a scăzut. Eu am avut şansa ca prima inseminare să reuşească. Pot spune că sunt un norocos, pentru că şansele de reuşită în asemenea cazuri sunt între 5 şi 10 la sută. Am înregistrat un procent de reuşită de aproape 10 la sută, deci la limita superioară”, a spus medicul Romeo Stănescu.
La întâlnirea de sâmbătă, 27 februarie, doctorul Stănescu i-a oferit Iuliei un tort la ani­versare, dar şi câte un buchet de flori pentru ea şi mama acesteia. Una peste alta, un gest extraordinar făcut de medicul Stănescu, care ne-a mărturisit că în tot acest timp, din 2002 încoace a ţinut legătura cu familia Gherghel.

„Aş fi vrut să rămân mică”
„Sunt elevă în clasa a XII la Colegiul Emanuil Gojdu din municipiul Hunedoara. Încă nu
m-am decis ce voi face în viitor. Sper să iau o decizie bună. Aş fi vrut să rămân mică, dar am înţeles că trebuie să cresc. E minunat să fii copil!”, a spus Iulia Maria. Ea a aflat în urmă cu câţiva ani despre modul în care a fost con­cepută.

Ce este fertilizarea in vivo
Fertilizarea în vivo este o metoda simplă, complementară. Imediat ce încep procesul de fertilizare, ovocitele prelevate prin puncţie de la femeie împreună cu spermatozoizii parte­ne­rului, se introduc în capsula INVO cell, creată spe­cial pentru a asigura un mediu propice dez­voltării embrionilor. Capsula este introdusa în vaginul viitoarei mame unde rămâne 2-3 zile pentru incubare, timp în care diviziunile ce­lulare transformă celulele-ou în pre-em­brioni, iar în final caspula este scoasă din vagin şi 1-2 embrioni sunt transferaţi în uter în modul caracteristic fertilizării in vitro, iar dacă rezultă mai mulţi embrioni sunt congelaţi în vederea unui transfer viitor în corpul mamei.

One thought on “În anul 2002, medicul Romeo Stănescu realiza prima fertilizare in vivo din judeţ, procedura reuşind din prima. “Minunea” medicului Stănescu a împlinit 18 ani

  • Si uite asa, pe 27 februarie, timp de 4 ani cat va fi PNL la putere, o sa-l sarbatoriti pe „SFANTUL ROMEO”!Ca doar voi l-ati inventat!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura