ComunitateFlash

Hunedorenii nu prea mai adoptă copii

04 americanii-nu-vor-mai-avea-dreptul-de-a-adopta-copii-din-rusia-185140Anda Iovănesc

Doar şapte copii orfani din judeţ şi-au găsit o familie anul acesta, numărul fiind în scădere faţă de anii trecuţi. În 2012, au fost adoptaţi 24 de copii, iar în 2011, şi-au găsit un cămin 31 de micuţi.
Pe lângă faptul că hunedorenii nu s-au mai încumetat să preia spre creştere un copil străin, numărul mic de adopţii se datorează şi procesului în sine, care este destul de complicat. Conform declaraţiilor Ionelei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), cei care doresc să adopte trebuie să treacă prin mai multe etape de evaluare, iar întreaga procedură poate dura luni, uneori chiar ani.
„Persoanele care vor să adopte un copil trebuie să se adreseze mai întâi DGASPC. În primul rând, are loc o informare generală despre ceea ce înseamnă adopţia, iar apoi familia spune ce fel de copil ar vrea. Urmează evaluarea familiei, care durează cel puţin 120 de zile. În această etapă, părinţii trebuie să obţină un atestat care să dovedească faptul că sunt apţi pentru a îngriji un copil. Apoi, urmează compatibilizarea familiei cu copilul”, spune Ionela Lazăr.
Dacă totul decurge bine şi părinţii îl doresc pe copil, îl pot lua acasă pentru o perioadă de probă de minimum 90 de zile. În tot acest timp, DGASPC va urmări evoluţia copilului şi a relaţiilor dintre el şi familie, iar la final, va întocmi un dosar cu observaţii. În funcţie de ceea ce au notat reprezentanţii DGASPC în dosar, instanţa de judecată va da o hotărâre prin care încredinţează sau nu copilul părinţilor. Chiar şi după ce se realizează adopţia, consilierii de la  DGASPC vor monitoriza, timp de doi ani de zile, integrarea copilului în noul cămin.
Însă, dacă părinţii adoptivi nu se înţeleg cu copilul, ei pot să renunţe la el, chiar şi după ce îl văd pentru prima dată. După aceasta, se reia procesul de căutare al unui copil care să se potrivească cerinţelor familiei. De precizat că adopţia unui copil este gratuită, cei care fac acest lucru suportă doar cheltuielile necesare întocmirii unor acte. Persoanele care doresc să adopte trebuie să aibă o locuinţă, să aibă venituri care să le permită îngrijirea unui copil. Pe lângă acestea, mai sunt unele criterii pe care trebuie să le respecte, precum: să nu aibă absenţe mai mari de trei luni de pe teritoriul României, să nu aibă boli cronice, să fie apţi din punct de vedere psihic.
Anul acesta, au fost atestate 15 familii pentru a adopta. Toţi cei care doresc să facă acest lucru trebuie să fie deschişi, răbdători, pregătiţi pentru evaluare şi pentru numeroase discuţii şi vizite.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura