Dosarul „Aurarilor“ din nou la judecată

21 aprilie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Eveniment

Livia Botici

Controversatul dosar al „Comorilor dacice” a ajuns luni la Curtea de Apel Alba-Iulia, deoarece cele 11 persoane condamnate la închisoare pentru furt şi traficarea comorilor dacice, dar şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au făcut apel împotriva pedepselor date de magistraţii hunedoreni la sfârşitul anului trecut.

„Se poate decide orice”

Apelul împotriva sentinţei luată de instanţa Tribunalului Hunedoara a fost făcut luni, la Curtea de Apel Alba-Iulia. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 13 mai. „Din moment ce ambele părţi implicate în proces, respectiv inculpaţii şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au făcut apel împotriva sentinţei, la finalul acestui proces se poate întâmpla orice, pedepsele pot fi mărite, micşorate sau pot rămâne la fel”, a declarat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba-Iulia. În luna decembrie, anul trecut, magistraţii hunedoreni i-au condamnat pe 11 din cei 13 învinuiţi în acest dosar, Ioan Vasinca fiind achitat, iar pentru Popa Sorin, care a decedat, s-a dispus încetarea urmăririi penale. Iulian Ceia, considerat capul reţelei, a primit 12 ani de închisoare, Ciprian State Hidişan a fost condamnat la 11 ani de detenţie, iar alte şase persoane au primit câte 10 ani de puşcărie. Este vorba de Ion Nedelcu, Adrian Marcel Nistor, Florin Ioan Nistor, Mugur Niu Nedelcu, Mihai Zerkula şi David Magda. La şapte ani de închisoare au fost condamnaţi Ioan Petru Groza, Ioan Alberto Deak, Ileana Sabina Vasinca.

Braconaj în Munţii Orăştiei

Membrii grupului infracţional, condamnaţi în dosarul „Comorile dacice”, sunt acuzaţi că au făcut parte dintr-o grupare de crimă organizată, timp în care au întreprins mai multe acţiuni de braconaj în siturile arheologice din Munţii Orăştiei. Potrivit anchetatorilor, „aurarii” au găsit în punctul „Căprăreaţa” din situl arheologic „Sarmizegetusa Regia” o groapă din care au sustras 15 brăţări dacice din aur masiv, cu o greutate totală de aproximativ 20 de kilograme, fiecare brăţară cântărind între 800 de grame şi două kilograme, pe care le-au comercializat în ţară şi în străinătate. Primele arestări în acest dosar s-au făcut în luna mai 2005, iar cei 13 hunedoreni au fost trimişi în judecată, sub acuzaţia de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuarea de către persoane neautorizate a unor detecţii şi săpături ilegale în siturile arheologice, furt calificat de obiecte de patrimoniu, lipsire de libertate în mod ilegal, violare de domiciliu şi şantaj.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră

Dănuţ Buhăescu, primarul oraşului Uricani

Bulina albă

Florin Oancea, consilier local PNL Deva

Demnitate şi ţâfnoşenie

Ni s-a dat în aceste zile, în doze diferite, exemplul polonezilor. N-o mai lungesc – în esenţă, concluzia a fost...

Închide