FlashPolitica si administratie

Despăgubiţi pentru terenul de la autostradă

05 autostradaNatalia Bumbac

Potrivit comunicatului transmis de guvern, în şedinţa de ieri, a fost aprobată hotărârea privind declanşarea procedurilor de expropriere a unor terenuri private situate pe amplasamentul suplimentar al lucrărilor de la Autostrada Lugoj – Deva. Totodată, Executivul a stabilit suma necesară pentru plata despăgubirilor, în valoare de 773.000 de lei, bani care vor fi plătiţi pentru 1.582 de parcele de terenuri extravilane, în suprafaţă totală de 878.164,82 metri pătraţi. Proprietăţile se află pe raza localităţilor Lăpugiu de Jos, Dobra, Gurasada, Ilia, Brănişca, din judeţul Hunedoara şi Dumbrava, Făget, Margina din judeţul Timiş.

Suma a fost stabilită de un expert
„Suma de 773.000 de lei necesară despăgubirii imobilelor a rezultat ca urmare a Raportului de expertiză întocmit de către un expert autorizat al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), conform Legii 255/2010 (…). Menţionăm faptul că pe coridorul de expropriere nu există imobile care ar putea constitui monumente istorice sau zone de protecţie a acestora. (…) Fondurile se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor”, se arată în comunicatul guvernului.

Proprietarii, nemulţumiţi
Potrivit autorităţilor locale din comunele hunedorene unde mai multe persoane vor fi desproprietărite, terenurile respective vor servi pentru construirea căilor de acces care se intersectează cu autostrada şi care vor fi relocate. Spre exemplu, în Brănişca vor fi afectaţi aproximativ 46 de proprietari, iar în Ilia în jur de 30 de persoane. Dacă este să facem un calcul, împărţind suma totală aprobată de guvern la suprafaţa preluată de la proprietari, rezultă un preţ de 0,88 de lei pe metru pătrat. O valoare la care au fost despăgubiţi şi în trecut proprietarii de terenuri de pe coridorul unde se construieşte şoseaua de mare viteză. Din declaraţiile primarului comunei Brănişca, Teodor Lazăr, atunci când au fost aprobate sumele de bani pentru primul val de despăgubiri, proprietarii au fost nemulţumiţi de sumele primite, contestându-le în instanţă.

Lista de exproprieri, completată
Hotărârea privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării Autostrada Lugoj – Deva a fost luată de guvern în decembrie 2010, ulterior, în 2012, aceasta a fost modificată. În 2010, Guvernul a aprobat planul de amplasament aferent Lotului 1 şi a fost declanşată procedura de expropriere pentru acest lot pentru proprietăţile situate pe raza localităţilor Lugoj, Belinţ, Bethausen, Traian Vuia, Mănăştiur şi Dumbrava. Ulterior, lista de exproprieri a fost completată cu imobile din Lugoj şi Coşteiu. Suma aferentă despăgubirilor pentru tot Lotul 1 a fost de 950.720 de lei. O nouă completare, de 147.000 lei, s-a făcut în 2012. În 2012 a fost suplimentată lista de exproprieri pentru Loturile 2, 3 şi 4 pentru imobile situate pe raza localităţilor Făget, Margina, Lăpugiu de Jos, Dobra, Gurasada, Ilia, Brănişca şi Şoimuş. Cuantumul total al despăgubirilor a fost estimat la 5,19 milioane de lei.
Lungimea viitoarei autostrăzi va fi de 99,5 kilometri, lucrările fiind împărţite pe patru loturi: Lotul 1 Traian Vuia – Sanoviţa, 27,4 kilometri, Lotul 2 Coşeviţa – Traian Vuia, 28,6 km; Lotul 3 Ilia – Coşeviţa, 21,2 km; Lotul 4 Şoimuş – Ilia, 22,1 km.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura