Politica si administratie

Deputatul Natalia Intotero, despre prioritãţile României pe plan extern

05 natalia intotero (50)  Magdalena Şerban

Sub egida Consiliului Naţional, Partidul Social Democrat a organizat, vineri, la Palatul Parlamentului, ediţia a II-a a atelierelor PSD – “Atelierele viitorului”. Printre participanţii la masa rotundă cu tema “România – actor activ în politica europeană şi internaţională”, s-a numărat parlamentarul hunedorean Natalia Intotero (foto), în calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru politica externă a Camerei Deputaţilor.

La dezbatere au mai luat parte Cristian Dumitrescu, vicepreşedinte al Senatului, Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe, Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, Petru Filip, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senatul României, Victor Boştinaru, europarlamentar, Radu Podgoreanu, secretar de stat în M.A.E., Emil Hurezeanu, analist politic, Bogdan Chirieac, analist politic, Gabriela Creţu, senator şi Luca Niculescu, analist politic.
“În prima parte a discuţiilor, subiectul a fost poziţia României la extremitatea estică a Uniunii Europene şi stadiul acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. S-a subliniat că, pe termen mediu şi lung, interesul României este ca frontiera Uniunii Europene să se mute mai departe, spre est, şi s-a precizat că integrarea europeană a Republicii Moldova rămâne o prioritate şi pentru România. De asemenea, un reper politic important este Summit-ul Parteneriatului Estic din noiembrie, de la Vilnius, unde se vor lua decizii vizând posibilitatea încheierii unor acorduri de asociere cu unele dintre state, care au făcut progrese reale, România fiind interesată să sprijine în primul rând Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Armenia. Partea a doua a discuţiilor a fost dedicată afacerilor europene, cu accent pe aderarea României la Spaţiul Schengen şi pe absorbţia fondurilor europene. Un alt subiect abordat a fost relaţia cu românii aflaţi în afara graniţelor. S-au identificat două mari comunităţi de români în afara teritoriului României: Republica Moldova şi comunitatea cetăţenilor români din Uniunea Europeană, estimată la aproximativ trei milioane de persoane şi s-au enumerat succint dificultăţile pe care le are Guvernul de a rezolva toate aspectele generate de dinamica socială, în contextul crizei economice actuale”, a precizat parlamentarul hunedorean Natalia Intotero, vicepreşedinte al Comisiei pentru politica externă a Camerei Deputaţilor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura