Politica si administratie

Cum poate fi salvat spitalul din Haţeg?

05 carmen harau

 Adriana Năstase

La iniţiativa deputatului liberal de Hunedoara Carmen Hărău (foto), cu câteva zile în urmă, la Primăria Haţeg a avut loc o dezbatere vizând situaţia gravă în care se află spitalul din oraş.
La întâlnire au participat Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, primarii unităţilor administrative-teritoriale din Ţara Haţegului, reprezentanţii conducerii spitalului din oraş, precum şi  deputatul Horia Cristian, membru al Comisiei pentru Sănătate a Camerei Deputaţilor, invitat special de deputatul Carmen Hărău, având în vedere expertiza şi interesul profesional manifestate de acesta în domeniul sanitar.

S-a căutat identificarea unor soluţii de salvare

Dezbaterile au pornit de la analiza situaţiei actuale a spitalului orăşenesc, marcată de arierate, de datorii acumulate în timp şi de lipsa fondurilor necesare desfăşurării unei activităţii medicale normale, pentru o populaţie de 50.000 – 60.000 de oameni, fiind vorba practic de întreaga populaţie din localităţile Ţării Haţegului, care este deservită de unitatea spitalicească amintită. „De aici s-a pornit, dar trebuie să precizez că discuţiile s-au axat cu prioritate pe identificarea de către participanţi a soluţiilor administrative şi financiare, care să permită menţinerea în funcţiune a acestei unităţi spitaliceşti, atât de importantă şi de necesară pentru locuitorii din Ţara  Haţegului, în condiţiile unui buget restrâns şi a unor resurse financiare limitate”, a arătat deputatul Carmen Hărău.

Reforma nu mai trebuie amânată

Concluzia acestei întâlniri a fost aceea că noua reformă a sistemului sanitar anunţată de ministrul Sănătăţii nu mai poate fi amânată, fiind indispensabilă pentru interesul pacienţilor, care ar putea fi mai bine satisfăcut prin utilizarea raţională a fondurilor alocate, chiar şi în condiţiile unei austerităţi economice, dacă se implementează noi modalităţi de abordare a managementului unităţilor sanitare. De asemenea, s-a desprins concluzia că este absolut necesară relansarea şi permanentizarea comunicării între structurile de management sanitar centrale şi cele locale. Asta, cu atât mai mult, cu cât implementarea măsurilor curajoase ale reformei sanitare se va face mult mai uşor, dacă ele vor beneficia de suportul profesional şi de acordul managerilor unităţilor sanitare.
Mai arătăm că, în urma discuţiilor şi a concluziilor rezultate din dezbaterea de la Haţeg, deputatul Carmen Hărău a adresat o interpelare ministrului Sănătăţii, căruia i-a solicitat să-i răspundă în scris asupra problemelor ridicate.

3 comentarii la „Cum poate fi salvat spitalul din Haţeg?

  • Sa inteleg ca Dan Rusanu nu mai este Deputat de Hateg asa incat de problemele din Hateg se ocupa d-na Harau sau neavand nici o problema de rezolvat in Hunedoara o fi zis ca mai bine sa se extinda si in zona Hategului sa mai poata lua o bulina alba maine in ziar. Ca de rezolvat oricum nu rezolva nimic. Vai si amar ce deputati avem. Urmeaza sa vedem o interventie a lui Rusanu in colegiul Lupeni precum si una a lui Nistor in colegiul Orastie la d-na Antitero la uzina mecanica, nu de alta dar au mai fost astfel de interventii.In rest somn usor …

  • Si uite asa s-au vorbit discutii.
    Parca-i o prezentare a plenarei CC.
    Despre ce reforma vorbim?
    Cum da 8000 de oameni afara? Sa se poata fura din sistemul sanitar fara limita, daca tot nu mai sunt angajati care sa verifice cate ceva.

  • hateganii si hunedorenii, in general, isi merita soarta … muritiro de foame si de boli !!! asa au votat, asa sa traiasca… PUTIN SI PROST!!! ce a facut pt hunedoreni acest „om” – rusanu? NIMIC – A FURAT CAT A PUTUT !!!RUSINE

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura