ActualitateFlash

Complexul Energetic Hunedoara este sabotat din interior?

Maximilian Gânju 05 CEH-Hunedoara

O investiţie crucială demarată la Mina Livezeni, unitate aflată în subordinea Complexului Energetic Hunedoara, va fi întârziată, dat fiind faptul că sindicatul exploatării s-a gândit să ia trei brigadieri importanţi într-o delegaţie. Rolul lor era crucial, susţin mai mulţi mineri, în deschiderea unui câmp de lucru care creştea substanţial producţia de cărbune a minei, asta, în condiţiile în care Termocentrala Paroşeni a anunţat că se opreşte tocmai pentru că nu mai are huilă de ars.
Ar creşte producţia
Chiar când era programată deschiderea unui nou abataj la Mina Livezeni din Petroşani, trei brigadieri care au un rol foarte important pentru bunul mers al lucrării, au fost antamaţi de liderul de sindicat al exploatării, pentru a merge într-o delegaţie la Bucureşti. Mai mulţi ortaci susţin că brigadierii, cât şi liderul Adrian Jurca, ar trebui să discute despre problemele Complexului Energetic Hunedoara cu ministrul Energiei. Minerii care au trudit la această investiţie văd totul ca pe o tentativă de sabotare a minei. „Noi trebuie să punem un abataj, Panoul IV, dar se pare că unii nu vor să ajute la bunul mers al minei. Mâine (n.r. -azi), s-au hotărât să plece domnul Adrian Jurca (n.r. -liderul sindical al exploatării) cu brigadierii, la Bucureşti, în loc să dăm drumul la acest panou. Se duc la o aşa zisă întâlnire cu ministrul Gerea. Jurca putea să se ducă liniştit oriunde, dar brigadierii ar fi fost necesar să rămână. Chiar toţi trei trebuiau să plece, noi credem că ar trebui să stăm şi să ne facem treaba, nu să ne plimbăm. Brigadierul e şeful care coordonează lucrarea, investiţia este urgentă şi noi trebuie să dăm cărbune. Vedeţi că Termocentrala Paroşeni e oprită din lipsă de cărbune. Noi, la Livezeni, mai dăm doar 400 de tone din 2.500 cât ar trebui. Dacă am da drumul la abataj, ar creşte imediat producţia. Am lucrat pe cartelă până la 1 iunie, să putem da drumul şi acum nu se mai lucrează pe cartelă. Asta arată că unii dintre noi sabotăm CEH, nu? Oamenii sunt foarte nemulţumiţi la Livezeni. Este o treabă făcută intenţionat, pentru că se doreşte schimbarea unor funcţii, a unor directori, a directorului general, şi noi, minerii, avem de suferit”, spun mai mulţi ortaci de la exploatare.
Respinge acuzaţia de sabotaj
Liderul Sindicatului „Noroc Bun” de la EM Livezeni, Adrian Jurca, spune că întâlnirea cu ministrul era programată încă de la vizita oficialului în Valea Jiului. Jurca mai spune că deplasarea este finanţată de sindicat şi nu din banii CEH. „Exclusă nevoia aceasta de trei oameni, şefi de brigadă, pentru o zi. Panoul IV nu poate să pornească, deocamdată, mâine, indiferent că stau cei trei la muncă sau nu. Se lucrează intens acolo, noi lucrăm şi sâmbete şi duminici, nu se pune problema de a întrerupe activitatea pentru treaba asta. Facem deplasarea la Capitală, după ce ministrul, când a fost în Valea Jiului, a vrut să viziteze Mina Livezeni. Nu a mai venit şi a rămas să ne auzim la telefon, iar el a propus să merg eu acolo împreună cu băieţii, cei trei brigadieri. Trebuia să mergem la începutul lunii, nu s-a putut şi a rămas acum. Mergem pe banii sindicatului, deci nu are nici o implicaţie administraţia în treaba asta. Eu sunt în concediu, un brigadier este în concediu şi ceilalţi doi îşi iau liber”, a declarat Adrian Jurca, liderul sindical de la Livezeni.
Conducerea CEH face verificări
Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Constantin Jujan, spune că, într-adevăr, investiţia de la Livezeni este întârziată şi în aceste condiţii va întârzia şi mai mult. „Dacă este o opţiune a sindicatului să se ducă la Bucureşti, pot să o facă pe banii sindicatului. Legat de oportunitatea deplasării, nu văd ce să facă brigadierii la Bucureşti, a fost ministrul aici, însă, dacă au zi liberă, pot să se ducă unde vor. Eu nu organizez delegaţii, aşa mă pot trezi că vrea o delegaţie de la Lonea să se ducă la ministru. (…) Sunt pe muchie de cuţit, ca să evit insolvenţa şi să fac Complexul să funcţioneze. Sigur, oamenii au gândurile acestea, să ajungem în 2030 etc. Eu nu vreau să se oprească, pentru că m-ar durea sufletul, pentru asta stau aici. Dacă şi ei vor să subscrie la efortul acesta, este în regulă. Dacă nu vor… Eu nu consider că fac pentru mine ceea ce fac, că este doar un job, câştig nişte bani şi îmi văd de treabă. Sunt legat şi sufleteşte de treaba aceasta şi ar fi păcat ca în Valea Jiului să nu se mai scoată cărbune şi să nu ne încălzim cu cărbunele de aici”, a declarat Constantin Jujan, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura