Eveniment

Comorile dacilor, „reunite” în instanţă

Carmen Cosman

Magistraţii de la Judecătoria Deva au decis, ieri, reunirea celor două dosare aflate pe rol, care au ca obiect furtul din siturile arheologice şi traficul unor obiecte de patrimoniu.
Este vorba, de fapt, de dosarele doi şi trei, cu aceste acuzaţii, primul, în care s-au dat deja condamnări grele, aflându-se acum pe rol la Curtea de Apel Alba Iulia.
În aceste dosare sunt cercetate două grupuri de persoane, însă, pentru că au acelaşi obiect, s-a decis reunirea lor, pentru o mai justă judecare a cauzei. În total, sunt judecate 15 persoane, printre care şi un poliţist hunedorean, învinuiţii fiind acuzaţi de braconaj arheologic şi traficarea pe piaţa neagră internaţională a unor obiecte de patrimoniu şi bijuterii ale nobililor daci.
Potrivit procurorilor care au instrumentat dosarele, valoarea totală a prejudiciului creat de căutătorii de comori în siturile arheologice din Munţii Orăştiei, în perioada 1998 – 2007, a fost estimată la 6,6 milioane de euro.
Primul dosar a ajuns pe rolul instanţei de judecată în data de 3 iunie 2010 şi face referire la un grup de cinci căutători de comori dacice. Cel de-al doilea dosar a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Deva la data de 14.07.2009, iar în acesta sunt judecate 10 persoane. În ambele cauze, Ministerul Culturii s-a constituit drept parte civilă, însă la toate termenele de până acum, instanţa de judecată a pronunţat doar amânări, ultima dată pentru reunirea celor două dosare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura