ComunitateFlash

Cine le dă acum adeverinţe de muncă?

Cristina Ghenea

Zeci de hunedoreni, foşti angajaţi ai întreprinderilor agricole desfiinţate după căderea comunismului, sunt în imposibilitatea de a intra în posesia unei adeverinţe de grupă, pentru întocmirea dosarului de pensie. Asta, deoarece nu se ştie cine a preluat, de-a lungul anilor, arhivele cu evidenţa muncii celor angajaţi.

O parte din arhive s-a pierdut…

Ioan Maniu, de exemplu, este un hunedorean care a lucrat mai bine de 30 de ani în Ferma VII de Hamei, din Aurel Vlaicu, a Întreprinderii Agricole de Stat (IAS) de la Simeria. Când IAS-ul a fost desfiinţat, o firmă privată a preluat o parte din activitatea fostei întreprinderi şi, cel mai probabil, şi arhiva cu evidenţa muncii angajaţilor. Problema este, însă, că bărbatul nu reuşeşte să intre în posesia unei adeverinţe de grupă, necesară la dosarul de pensie. „O parte din arhivă a fost preluată de noi. Totuşi, cred că aceasta nu este completă, unele documente pierzându-se în perioada în care imobilele erau abandonate”, a declarat Iosif Bota, patronul firmei care a preluat ferma din Aurel Vlaicu. În aceeaşi situaţie se află şi Constantin Ipate, un bărbat din municipiul Hunedoara, care a muncit în Staţiunea de Maşini Agricole (SMA) Haţeg, desfiinţată în 1991. Aceasta făcea parte din Trustul de Maşini Agricole Hunedoara, care cuprindea 12 secţii SMA la noi în judeţ, respectiv la Deva, Haţeg, Hunedoara, Luncoiu de Jos, Baia de Criş, Călan, Cîrneşti, Geoagiu, Ilia, Simeria, Orăştie şi Teliuc. Întregul trust a fost preluat SC Agromec SA.

…Altele, preluate de diverse instituţii

Nu doar cei care au muncit la IAS sau la SMA se află astăzi în această situaţie. Sunt zeci de hunedoreni care au lucrat toată viaţa la Avicola, la fermele de animale ale asociaţiilor economice intercooperatiste (AEI) şi chiar la cooperativele agricole. Prea puţini dintre aceştia, însă, ştiu cui să se adreseze în cazul în care au nevoie de o simplă adeverinţă. „Toate instituţiile agricole din judeţ au funcţionat sub autoritatea Direcţiei Agricole. La desfiinţarea acestor unităţi din agricultură, de stat, cooperatiste sau mixte, arhivele au fost predate, după caz, primăriilor, firmelor lichidatoare, sau au ajuns la Arhivele Statului”, a declarat Ioan Ştefan, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Hunedoara. Acesta a mai adăugat că instituţia pe care o conduce a preluat arhivele cu evidenţa muncii angajaţilor cu carte de muncă din toate fostele CAP-uri din judeţ.
În concluzie, cei care au nevoie de asemenea adeverinţe, care să le ateste vechimea în muncă, n-au altă soluţie, decât să caute pe la toate aceste instituţii şi firme amintite, documentele de care au nevoie.

3 comentarii la „Cine le dă acum adeverinţe de muncă?

  • buna,nu vreau sa comentez articolul vreau sa cer un ajutor.In anul 1973 am lucrat la TRUSTUL DE CONSTRUCTI DEVA, chiar la blocurile de pe str Gari.Cu cativa ani in urma am fost sa imi elibereze adeverinta de vechime si grupa,dar… au zis ca au fost inundat si toata documentatia sa detiorat. vreau sa stiu este adevarat, sau cum pot intra in posesia acelei adevernte . VA MULTUMESC PS rog raspunsul pe mail

  • rog sa ma ajutati ,ca nu stiu de unde sa iau adeverinta cu sporurile de la fosta intreprindere .U.R.U.M.B ,Petrosani Jud Hunedoara .va multumesc

  • Vă rog să mă ajuți. Cum pot să iau adeverință cu salariul realizat nu negociat.am lucrat la întreprinderea de confecții Vulcan str republici nr 75 apoi din 1991 sa numit s.c.stil.s.a.vulvan.
    În 2000..o4..04 angajată la s.c.comin.s.a.petrosani în 2001.o9.24 sa numit s.c.prestagent comin s.c.l.petrosani.
    Mulțumesc.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura