Actualitate

CEH se află în „moarte clinică”

Natalia Bumbac

Demersul reprezentanţilor Complexului Energetic Hunedoara (CEH) de a obţine judecarea cererii de intrare în insolvenţă a societăţii mai devreme de 27 decembrie nu a avut succes. Tribunalul Hunedoara le-a respins ieri cererea de preschimbare a termenului de judecată, menţinând data stabilită iniţial pentru următoarea înfăţişare în instanţă. Decizia tribunalului nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare.
Sindicaliştii au protestat
Întârzierea declanşării procedurii de insolvenţă duce la o situaţie dezastruoasă, arată conducerea CEH, în sensul în care activitatea acestuia va fi restrânsă, la limita de avarie, existând riscul ca în orice moment, funcţionarea complexului să fie oprită. Ceea ce înseamnă că şi asigurarea agentului termic pentru Deva şi localităţile din Valea Jiului, dependente de termocentralele Mintia şi Paroşeni, în perioada Sărbătorilor de iarnă, este pusă sub semnul întrebării. „Vom reduce capacitatea de funcţionare a obiectivelor CEH, atât a termocentralelor, cât şi a unităţilor de extracţie a cărbunelui. La Mintia va funcţiona un singur grup, iar la Paroşeni – cazanul cu apă fierbinte. Analizăm azi (n. r. ieri, marţi) restrângerea activităţii la extracţia minieră, vom opri lucrul în anumite abataje, pentru că nu putem să le asigurăm minerilor echipamentele şi materialele necesare pentru a-şi desfăşura munca în condiţii de siguranţă. Avem programare la Romgaz de a ni se furniza gazele necesare până mâine (n. r. azi, miercuri) la ora 6.00, după care nu se ştie, furnizarea ar putea fi sistată”, a explicat Michael Melczer, directorul general al CEH. Întreruperea gazelor ar putea avea loc din cauza datoriilor CEH către Romgaz, societatea fiind în imposibilitatea de a le achita, având sechestru pe conturi.
Pentru a trage un semnal de alarmă şi în speranţa că situaţia complexului ar putea fi tranşată, mai mulţi reprezentanţi ai sindicatelor din cadrul complexului au mers ieri la Tribunal, la depunerea cererii de preschimbare a termenului. După care, sindicaliştii au mers în faţa Prefecturii Hunedoara, cu scopul de a picheta instituţia. Prefectul judeţului Hunedoara, Valer Ungur, a discutat cu aceştia, explicându-le că în situaţia existentă, instanţa are puterea de decizie faţă de termenul la care va fi judecată cererea de intrare în insolvenţă. Totodată, prefectul judeţului Hunedoara ne-a transmis că a informat autorităţile guvernamentale despre situaţia CEH, sesizată de sindicalişti.
„Bani sunt la CEH!”
Adrian Jurca, liderul Sindicatului „Noroc Bun”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că în cazul solicitării de intrare din nou în insolvenţă a CEH, „se face jocul lui Melczer (n.r.-directorul general al CEH) şi al lui Nica (n.r.-directorul general adjunct). În cererea de insolvenţă s-a cerut să fie menţinută actuala conducere a Complexului. Magistratul care a judecat acum cererea de insolvenţă a rămas şocat, vă spun drept. Asta, deoarece avem de-a face cu trei conflicte de interese. Pe de-o parte, directorul general Michael Melczer se află în conflict de interese, pentru că a condus firma Gerom, care are de primit bani mulţi de la CEH. Jurista Complexului, care a fost jurista firmei Gerom, la fel, este în conflict de interese. Şi, nu în cele din urmă este firma ZRP, casa de insolvenţă care a fost cerută de către conducerea societăţii, cu toate că această firmă a înfiinţat CEH”, a declarat liderul sindical Adrian Jurca. Acesta a adăugat că „nu s-a prezentat judecătorului o situaţie reală a plăţilor efectuate în ultimele şase luni de către conducerea Complexului. În fiecare lună, SC Transelectrica SA plăteşte Complexului suma de 15 milioane de lei, pentru serviciile de sistem. Deci, bani sunt! Ştie cumva lumea că datoria CEH faţă de firma Gerom a scăzut în câteva luni de la 4,8 milioane de lei, la sub 1,7 milioane de lei? Alte trei milioane de lei au fost achitate către o altă firmă. Dacă s-a plătit peste 20 de milioane de lei din datorii, cum să ceri insolvenţa firmei, când sunt bani?”, susţine liderul Sindicatului „Noroc Bun”.

2 comentarii la „CEH se află în „moarte clinică”

  • Manevre sa scoata oamenii in strada ! Nu cred ca mai reactioneaza nimeni la astfel de siretlicuri !

  • Tara de bagatori de vina.
    si de
    Amarasteni care muncesc si platesc.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura