EvenimentFlash

Bolnavii de cancer sunt la mila lui Dumnezeu

Sorina Popa

Începând cu data de 1 aprilie, printr-o hotărâre de guvern, medicamentele injectabile pentru bolnavii de cancer nu mai pot fi eliberate gratuit, decât de către farmaciile din spitale. Până acum, bolnavii de cancer puteau să-şi ridice medicamentele şi din circuitul deschis, de la farmaciile care funcţionează în afara unităţilor medicale şi au contracte cu Casa de Sănătate.

Trei spitale în judeţ

În urmă cu câteva zile, într-un comunicat de presă afişat pe site-ul oficial, Ministerul Sănătăţii cerea Casei Naţionale de Sănătate o situaţie privind derularea Programului Naţional de oncologie, o situaţie cu stocurile de medicamente oncologice injectabile şi estimarea perioadei pentru care se pot asigura acestea. În judeţul nostru, programul respectiv se derulează prin spitalele din Deva, Hunedoara şi Petroşani. Potrivit Silviei Ghenea, directoarea Casei Judeţene de Sănătate, la Deva şi Hunedoara nu sunt probleme privind medicamentele injectabile pentru bolnavii de cancer, însă la Petroşani, situaţia e proastă. “Spitalul din Petroşani a intrat în programul de oncologie doar de puţin timp, şi din acest motiv, acolo suntem în impas. În schimb, celelalte două unităţi medicale au bugetele pentru aceste tratamente şi bolnavii nu vor avea de suferit”, a declarat Silvia Ghenea. Bende Barna, managerul Spitalului municipal din Hunedoara, a declarat că unitatea pe care o conduce dispune de un stoc de medicamente pentru bolnavii de cancer în valoare de 600 de milioane de lei. „Bugetele sunt tot mai mici, din an în an. Am demarat licitaţiile pentru grupele de medicamente pentru situaţia cu bolnavii de cancer”, a declarat managerul Bende Barna.

Peste 6.000 de bolnavi

În prezent, în judeţ sunt înregistraţi peste 6.000 de bolnavi de cancer. La Deva, de la începutul acestui an şi până în prezent, s-au înregistrat peste 400 de noi cazuri.
Proprietarul unei farmacii din Deva susţine că, pe lună, elibera medicamente în valoare de 200-300.000 de lei pentru asemenea pacienţi. „Pe lună, aveam câte 40 de bolnavi de cancer care veneau cu reţetele la noi la farmacie. Cu noile modificări, dacă pacienţii nu primesc tratamentul de la farmaciile spitalelor, vor fi nevoiţi să le cumpere, dacă au şi banii necesari”, a declarat Robert Dronca. De exemplu, preţul unei cutii de AVASTIN costă între 1.400 de lei şi 5.700 de lei. Dacă ne gândim că într-o lună, un bolnav are nevoie de două cutii de AVASTIN scump şi de patru din cel ieftin, se ajunge la o sumă exorbitantă, doar ca pacienţii să supravieţuiască. Un alt medicament folosit de bolnavii de cancer este ARANEST, care costă aproape 5.000 de lei cutia. În aceste condiţii, ne întrebăm, cum ar putea să apuce ziua de mâine bolnavii care nu-şi permit asemenea medicamente şi care nu ajung la tratamentul din spital? Medicii susţin că dacă bolnavii întrerupt medicaţia sau o iau cu întârziere riscă să moară. Pentru că, această boală nu ţine cont de un sistem sanitar cu mari probleme.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura