Fara bascalie

39%!

Aş putea înţelege satisfacţia ministrului Funeriu, legată de corectitudinea examenului de bacalaureat. Asta, evident, plecând de la premisa că a fost într-adevăr corect, dar o să fac efortul să presupun că da, a fost corect, mai ales după avalanşa de eliminări, judeţul nostru fiind campion.
Sunt mai degrabă tentat să dau dreptate statisticilor şi să accept că nivelul „educaţiei naţionale” este jalnic. Poate or fi câteva procente în plus, hai, treacă de la mine, dar realitatea este oricum deprimantă. Peste cei 39% nu sunt genii, ci elevi cu note foarte mici, deci nici promovaţii nu sunt motiv de laudă, pentru că a jubila că ai trecut bacul cu nota 5 nu este chiar o bucurie. Un număr de 65 de elevi cu nota 10? Este extrem de trist pentru învăţământul românesc. Şi pentru cel hunedorean implicit, pentru că doar câteva licee au reuşit să ţină steagul sus.
Pe de altă parte, bucuria ministrului este la fel de nejustificată. Exprimarea zâmbitoare „Iată ce corecţi am fost!” ar trebui înlocuită cu ceva de genul „E grav! Am ajuns jalnic şi nu ne revenim curând!” Degradarea învăţământului nu este de ieri, de anul trecut, ci a început accelerat de prin 1994. Aproape că nu a fost an fără cel puţin o modificare a legii educaţiei. Au reintrat în sistem profesori pregătiţi după standardele din ce în ce mai permisive. Cum să-i înveţe pe alţii, dacă ei înşişi nu au fost bine pregătiţi? Au fost de asemenea demotivaţi, prin salarizări proaste şi mai recent, ciuntiri drastice. Cum să-i ceri unui tânăr apostolat cu 700 de lei pe lună? Cum să-i ceri să transmită valori, atât timp cât elevii „bazaţi” trec examene cu banii părinţilor?
În ce să creadă elevii buni, când văd că în România nu contează ştiinţa, ci relaţiile, pilele, şmecheria sau promovarea pe criterii politice? Scara de valori e pervertită complet.
Facultăţile, până în 1989, aveau examene de admitere de dificultate uneori exagerată, dar asta permitea o selecţie mult mai echitabilă decât „concursul de dosare” practicat pe scară largă în prezent. Elevii care au promovat bacul cu 5,33, de exemplu, vor fi şi ei admişi la facultate. Vor deveni la rândul lor profesori, care vor avea posibilitatea inclusiv să-şi cumpere postul. Şi îi vor învăţa – cică! – pe alţii…
În goană după studenţi, selecţia este aşa, o formalitate. Cei puţini care învaţă – cei 65 şi poate încă vreo câteva sute – sunt excepţiile care probabil vor părăsi ţara, dominată de semi şi sfertodocţi, care nu vor avea altă grijă decât să-i „sape” pe cei care ar încerca să le ia locul, sperând (culmea!) în competenţă.
Singurul tip de învăţământ care încă mai merge este cel primar. Acolo, învăţătoarea are timp să se ocupe de copii, ţine legătura cu părinţii, mă rog, are încă responsabilitatea profesiei – nu poate scoate analfabeţi. Din păcate, din şcoala generală începe dezastrul. Vina este desigur împărţită şi poate fi corectată. Va cere timp, dar mai ales, voinţă politică. Dacă de la anul reluăm procentele de promovabilitate de 85%, ne-am ratat!

5 comentarii la „39%!

  • E pur si muove, domnule Gruian! Si trebuie sa se miste in continuare!Cineva trebuie sa aplice terapii de soc! E interesant sa vad cu cata usurinta incercati sa insinuati ca actiunea lui Funeriu are si valente gresite! Suntem victimele unui sistem perpetuat de 20 de ani si nu ale unui ministru! Iar exemplul profesorului care nu poate face apostolat pentru 700 de lei pe luna este gresit. Pe cale de consecinta ar trebui sa inteleg ca acolo unde elevii au luat BAC-ul cu note acceptabile, profesorii castiga 1.000 de euro pe luna!

    Mergeti in liceele alea cu profesorii de toata jena, lipsiti de onoare si de coloana vertebrala si vorbiti cu elevii. Va vor explica ei cum a stat treaba. Acolo profesorii isi mediteaza proprii elevi. Le iau banii si le asigura nore mari. Practic, cumpara linistea parintilor cu bani. Apoi la BAC aveau grija ca analfabetii astia sa copieze. Dupa care ieseau sa faca greva ca au saalarii mici!

    Astia 130.000 de elevi care au cazut ajugeau in Facultati particulare. Si uite-asa, mai umpleam un an, tara cu prosti. Iar acum vine Ponta si cere demisia ministrului Funeriu! Adica Ponta se aliaza cu hotii si plange pe umerii lor!

  • Domnule… va raspund pentru ca pareti bine intentionat. Pentru a nu stiu cata oara, va rog sa aveti grija la nuante – adica cititi ce scrie si nu ce doriti dvs. sa scrie. Cu alte cuvinte, am spus ca pot accepta actiunile lui Funeriu, dar nu pot intelege SATISFACTIA de pe fata lui la anuntarea dezastrului. Atata tot. E diferenta dintre Vedeti! Am avut dreptate! si Din pacate, am avut dreptate.
    Chestia cu 1000 de euro pe luna va apartine. Nu am dat de inteles asa ceva.Daca ati avea un copil dotat, vi s-ar parea normal sa faca apostolat pt. 700 de lei pe luna? Eu i-am recomandat fiicei mele sa plece. Pana si Andrei Plesu a devenit sceptic. Cititi ultimul editorial din Dilema Veche.
    Pot insa sa inteleg ca indiferent ce scriu, simtiti nevoia sa ma combateti, daca nu se poate altfel, atunci macar deformand putin.
    Stiti ce s-a intamplat? Am devenit victimele unei paradigme pur politice, din care eu unul voi iesi cat de curand, satul pana peste cap, lasandu-va sa combateti cu unul mai potrivit asteptarilor dvs.

  • Stimate domnule Gruian!
    De data asta fara bascalie!
    Ca un cetatean care a trecut si prin rindul celor de la catedra,ca parinte care am contribuit la finalizarea studiilor superioare de catre 2 copii, nu ma mir de loc de aceste rezultate.Trebuia sa inceapa oadata cineva sa faca si acest lucru destul de dureros.
    Si hai sa fim mai realisti si cu picioarele pe pamint!
    1.” pentru că a jubila că ai trecut bacul cu nota 5 nu este chiar o bucurie”-BACUL SE TRECE CU NOTA INCEPIND CU 6,00!!!
    2.”doar câteva licee au reuşit să ţină steagul sus.” -in Hunedoara,si cele care au rezultatele cu 0 sau 2-3 reusiti, trebuiau desfiintate de mult, dar prin sistemul de relatii, pile si „imunitate pe posturi „ale unor titulari si absolventi de Spiru Haret, au ramas.
    3.Aceste rezultate (proaste)suntpe baza muncii, profesorilor, nostri, din judetul Hunedoara. Profesori care nu au facut altceva decit au aplicat corect(probabil),o metodologie care era si acum un an si acum doi, s.a.m.d.Singurele lucruri noi, au fost doar faptul ca s-a redus la 3 numarul probelor scrise(in loc de 4-5)si s-a introdus , supravegherea video, careia nu i-au mai cedat unii profesori pentru a nu risca sanctionarea disciplinara , in cazul in care ar fi fost prinsi cu „indulgentele”.
    Deci nu Ministerul nu prapaditul ala de Funeriu, sau inspectoratele scolare,politizate , au fost autorii.
    4.Va apreciez concluzia:”Dacă de la anul reluăm procentele de promovabilitate de 85%, ne-am ratat!”
    5.Intradevar va fi o lovitura puternica „fabricilor de diplome de studii superioare”.Dar oricum ,prin noua lege, din toamna, activitatea lor va intra intr-o era noua si multe dintre ele se vor mai „contracta”…!!!!

  • Pentru „Radu Afumatul”:Eu sunt la Traian.M-am pregatit exclusiv la scoala pentru matematica cu dl.profesor.La chimie profesoara a inceput pregatirea din octombrie 2010.A facut cu noi peste 40 de variante in clasa si ne-a organizat si o simulare de bac’.Am luat note bune pe baza pregatirii de la scoala.Noi asa lucram!Poate va refereati la alte licee unde se mediteaza elevii proprii,ceva mai de fite!

  • Bobo…Am scris eu ceva de Traian? Felicitari pentru reusita la BAC!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura