Comunitate

Setul gratuit de igienă orală pentru copii a rămas doar o propunere

Cu toate că a fost mare zarvă în jurul proiectului de lege care prevede ca preşcolarii şi elevii claselor I-VIII să beneficieze, trimestrial, de un set de igienă orală (periuţă şi pastă de dinţi) oferit cu titlu gratuit, programul a rămas suspendat birocratic şi fără implementare. Asta, în ciuda nevoilor care s-au acutizat cu precădere în mediul rural.
La baza notei de fundamentare a demersului parlamentar e o statistică sumbră. Aproape jumătate dintre români nu a mers la control stomatologic timp de un an, iar nouă la sută nu au fost niciodată. Unul din cinci copii nu se spală pe dinţi, aşa că 400.000 de copii nu au pus mâna pe periuţa de dinţi şi nici nu ştiu ce gust are pasta de dinţi. Mai mult, durata medie de utilizare a unei periuţe este de opt ori mai mare în mediul urban (se schimbă la circa doi ani) şi de 40 de ori în mediul rural (la aproape 10 ani). Prin urmare, introducerea unei astfel de măsuri de prevenţie ar permite atât asigurarea sănătăţii dentare, cât şi diminuarea patologiei determinate de lipsa unei igiene adecvate. Referitor la partea financiară a proiectului, fondurile revin în seama statului român, prin Ministerul Educaţiei.
Vorţa: copii puţini, dar nevoi multe
“Într-o gospodărie se foloseşte acelaşi tub de pastă de dinţi de către toţi membrii familiei, cei mici neavând pasta recomandată vârstei lor. Unii nici nu sunt educaţi să se spele foarte des. Nu avem medic stomatolog în comună, ci doar doctor de familie care îşi desfăşoară activitatea într-un dispensar din Vorţa, amenajat nu tocmai modern. Cei cu probleme dentare se duc pe la Ilia ca să se trateze, indiferent de vârstă. În mod firesc, la şcoală trebuia ca elevilor să li se asigure serviciu medical specializat, atât pe partea de medicină generală cât şi pe cea stomatologică. Cred că nici oraşele nu prea au cabinete medicale şcolare, deci nu doar în mediul rural se întâlneşte problema asta. Avem o singură şcoală generală în satul Visca şi tot aici funcţionează şi o grădiniţă. În total, sunt în jur la 80 de copii. Cred că o educaţie medicală cel puţin lunară este binevenită în şcoli, peste tot existând cazuri de familii cu probleme de ordin social, destrămate sau aflate la limita subzistenţei, aşa că singura lor grijă nu e sănătatea, prin prevenţie. Unii încă se spală la lighean. Asta este realitatea zilelor noastre”, a spus Emil Radu Bureană (foto stânga) primarul comunei Vorţa.
Răchitova, un caz aproape fericit
„Am oferit o încăpere din dispensarul uman din satul centru unei doctoriţe, pentru a deschide un cabinet stomatologic. Am şi semnat contractul cu dumneaei şi urmează să înceapă serviciul în maximum o lună. Mai trebuie adusă aparatura şi mai e de făcut câte ceva. Până acum, problemele stomatologice şi le rezolvau, cu mic cu mare, la Haţeg. Adică cheltuiau şi bani pe transport şi mai pierdeau şi timp. Funcţionează o grădiniţă şi o şcoală generală în Răchitova, o grădiniţă şi o şcoală primară la Vălioara şi o grădiniţă la Boiţa. Sunt circa 100 de copii, în total. Avem şi medic de familie. O doamnă doctor vine în comună de la General Berthelot de două ori pe săptămână, iar unii localnici sunt înscrişi la medicul din Densuş. Din punctul acesta de vedere, suntem acoperiţi. Am şi cuprins dispensarul într-un proiect prin GAL, pentru a reuşi să-l renovăm şi să-l aducem la standardele actuale. Proiectul de lege este un pas înainte în procesul de educaţie. Nu vorbim doar de cea şcolară, ci şi de cea medicală”, a precizat Liviu Simedroni (foto mijloc), primarul comunei Răchitova.
Gurasada: nevoie e peste tot
„Sunt familii cu probleme financiare atât de mari, încât nu-şi permit să le schimbe copiilor periuţa de dinţi aşa cum ar trebui. Am văzut reportaje în care se prezentau cazuri în care cu toţii foloseau aceeaşi periuţă. Nu ştiu dacă avem şi o cultură medicală de care să se ţină cont. Cred că aici ar trebui să mai lucrăm, în primul rând. În străinătate, ţi se oferă şansa a două controale stomatologice gratuite pe an, dar dacă nu le respecţi, când începi să ai probleme cu dantura, scoţi bani mulţi din buzunar. Într-un fel, statul pedepseşte nepăsarea. Revenind la comunitatea noastră, nu avem cabinet stomatologic, însă avem unul de medicină generală la dispensarul din Gurasada. Consultaţii se asigură zilnic. Proiectul de lege e bun, fără doar şi poate, dar să vedem cine îşi asumă costurile de achiziţie şi apoi de distribuţie a produselor către şcoli. Sperăm să nu fie doar pe hârtie, ci să se şi facă asta. Cred că la ora actuală nu doar la ţară sunt carenţe de educaţie, ci şi la oraş. Să nu ne trezim că se aruncă toate cheltuielile tot în spinarea administraţiilor locale. Nu că nu ar fi necesar pentru copii un asemenea sprijin, dar trebuie stabilite detaliile financiare cu exactitate. Suma totală mă îndoiesc să fie una chiar mică, programul fiind unul naţional”, a afirmat Silviu Nan (foto dreapta), primarul din Gurasada. Acesta crede că aplecarea parlamentarilor către astfel de probleme delicate este una demnă de salutat şi chiar dacă s-a împotmolit, proiectul trebuie reluat şi perfectat până la materializare. (M. Şerban)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura