Actualitate

Salariaţii CEH, sfătuiţi să depună plângeri penale individuale

Salariaţii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) care sunt nemulţumiţi de faptul că au pierdut mai multe drepturi prin denunţarea unilaterală a contractului colectiv de muncă (CCM) de către administraţie pot să depună plângeri penale individuale împotriva conducerii companiei pentru abuz în serviciu, a declarat, ieri, vicepreşedintele Sindicatului „Muntele“, Cristian Iştoc.
Acesta a menţionat că va pune la dispoziţia salariaţilor un formular tip de plângere penală în care se va menţiona că CCM a fost „desfiinţat abuziv“ şi că aceştia au rămas fără drepturi. Cererile vor fi îndreptate nominal împotriva membrilor din conducerea CEH. Formularul va fi disponibil şi pe pagina de socializare a sindicatului. „Vom pune la dispoziţia salariaţilor un model de plângere penală în care arătăm că desfiinţarea CCM s-a făcut în mod abuziv. Tot aşa am rămas şi fără drepturile băneşti care ni se cuveneau prin CCM“, a declarat Iştoc. Potrivit liderului sindical, prin denunţarea unilaterală a CCM, angajaţii pierd mai multe drepturi ce pot fi evaluate până la 1.400 de lei pe lună.
Recomandarea sindicatului vine după ce Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a transmis Sindicatului „Muntele“ o notă din care rezultă că denunţarea unilaterală a CCM, imediat după iniţierea procedurii de insolvenţă din ianuarie 2016 nu respectă prevederile legale care arată că acest lucru se poate face doar cu acordul părţilor sau la lichidarea firmei.
„ITM Hunedoara ne-a transmis că nu trebuia denunţat contractul colectiv de muncă. Noi am făcut o adresă către administraţia CEH, dar nu au dorit să ne dea drepturile din CCM“, a declarat vicepreşedintele Sindicatului „Muntele“.
CCM de la CEH a fost denunţat în luna martie, după ce compania a intrat în procedură de insolvenţă. Sindicatul „Muntele“ a reclamat atunci situaţia la ITM Hunedoara şi a deschis un proces pe această temă la Tribunalul Hunedoara. Termenul în acest proces a fost amânat pe 17 august, sindicaliştii apreciind că acesta a fost fixat prea târziu.
CEH se află acum în procedură de insolvenţă, cu datorii de peste 1,5 miliarde lei, din care 1,2 miliarde lei către Ministerul Finanţelor Publice. (Sorin Blada, Agerpres)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura