Interviu

Încet, dar sigur, Teatrul de Artă Deva ajunge la faima predecesorului său, Teatrul de Estradă Deva. „Am avut o stagiune cu foarte multe spectacole”

07 Nelu ArdeleanSorina Popa

Nelu Ardelean (foto) a intrat în cel de-al şaselea an de când conduce teatrul din municipiul Deva. Instituţia culturală şi-a schimbat de-a lungul anilor denumirea, iar în prezent se numeşte Teatrul de Artă Deva.

Din 2010, de când Ardelean a venit la cârma teatrului, a fost finalizată reabilitarea clădirii, lucru extrem de important pentru deveni şi nu numai. În urmă cu doi ani, a fost  dată în funcţiune şi Sala Reduta, cu 140 de locuri, unde se organizează spectacole mai mici, conferinţe, expoziţii, concerte de cameră.
MESAGERUL HUNEDOREAN a aflat de la managerul Nelu Ardelean care este secretul succesului instituţiei. Asta, pentru că în urmă cu câţiva ani, de aici se auzeau doar lucruri care nu ţin de cultură. Fie greve ale angajaţilor, fie certuri între sindicalişti şi artişti. Aflată în subordinea Consiliului Judeţean, instituţia merge pe calea sa şi merge bine.
– Domnule Nelu Ardelean, conduceţi Teatrul de Artă Deva de mai bine de cinci ani. Cum s-a putut în anii aceştia să fie linişte aici şi, mai ales, să se organizeze spectacole de calitate, deci, să se mănânce cultură pe pâine, cum se spune, într-o instituţie care, deşi avea o tradiţie în actul revuistic, intrase la un moment dat pe o pantă descendentă şi ajunsese aproape în prag de desfiinţare?
– Trebuie să vă mărturisesc de la început că, de când am venit la conducerea instituţiei, am vrut să se ştie că suntem aici pentru public. Suntem un teatru de proiect foarte apreciat la nivelul ţării. Suntem în măsură să aducem orice fel de spectacol pe scena noastră şi ţinem cont de dorinţa spectatorilor. Avem site-ul teatrului, suntem pe Facebook, există numeroase căi prin care publicul devean şi nu numai poate să ne comunice ce spectacole vrea să vadă la Teatrul de Artă Deva. Cu mâna pe inimă pot spune că instituţia pe care o conduc se potriveşte ca o mănuşă pentru municipiul Deva. Ea are o ţinută elegantă, decentă, este ceea ce trebuie pentru reşedinţa de judeţ.
– Funcţionaţi în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara. Sunteţi mulţumit de cum se finanţează instituţia pe care o conduceţi?
– De când sunt la cârma teatrului, nu am avut nici un fel de probleme de comunicare cu Consiliul Judeţean. Întotdeauna ni s-au pus la dispoziţie fondurile necesare pentru activitatea noastră.
– Acum, colectivul este în vacanţă teatrală, dar reveniţi la începutul lunii septembrie. Cu ce vă lăudaţi pentru stagiunea trecută?
-A fost până acum o stagiune cu foarte, foarte multe spectacole puse în scenă. Au fost pe lângă acestea, expoziţii, turnee şi alte evenimente pe care le-am găzduit. Sunt foarte mulţumit de cum se joacă pe scena deveană. Apoi, cu piesa „Taina mănăstirii“, în regia lui Marius Oltean, am participat la Festivalul Internaţional de Teatru de Studio găzduit de Teatrul Al. Davilla Piteşti, unde actriţa Alexandra Sâncrăian a obţinut locul întâi pentru cea mai bună interpretare a unui rol feminin. Cu piesa „Burtiplici şi Tontonici“, în regia lui Mihai Panaitescu, am participat la „Interfest Ariel”, organizat de Teatrul Ariel din Râmnicu Vâlcea. Cu piesele  „Arta Adulterului“, regia Marius Oltean, şi piesa „Burtiplici şi Tontonici“ am participat şi la Festivalul Exceptio la Baia Mare. Trebuie să amintesc de încă două spectacole proprii puse în scenă în acest an. Este vorba de piesele „Taina mănăstirii” şi „Soţ de vânzare”.
– Într-adevăr, se poate spune că a fost o stagiune bogată. Ce oferiţi spectatorilor deveni şi nu numai în toamnă?
Mai întâi, precizez că în toamnă, mai exact în luna octombrie, suntem invitaţi la Viena, unde vom prezenta piesa „Burtiplici şi Tontonici”, pe scena Teatrului Pygmalion. În ce priveşte piesele care se vor juca pe scena deveană în stagiunea din această toamnă, pe lângă spectacolele cunoscute deja, le oferim spectatorilor o comedie spumoasă. Este vorba de o piesă într-un act a cunoscutului autor de comedii teatrale maghiar Molnar Ferenc, intitulată „Un, doi, trei sau Preşedintele”. Comedia este o jalonare a necesităţilor pentru a deveni apt într-o societate de consum, respectând ierarhiile sociale. Un spectacol în care cochetăriile în tandem cu mecanismul birocratic funcţionează ireproşabil. Personajele par desprinse dintr-un carusel cosmopolit care surprinde un mecanism ce trebuie mereu uns, pentru că repetitivitatea este o lege universal valabilă. Negustori, conţi, doctori şi comitete se adună într-un bazar al civilizaţiilor. Regia artistică a spectacolului şi ilustraţia muzicală este asigurată de Claudiu Pintican, managerul Teatrului municipal din Baia Mare.
Închei, invitându-i pe hunedoreni la teatrul nostru, unde vor putea urmări spectacole de calitate. Nu vor regreta că ne vor trece pragul. Le promit acest lucru.

2 comentarii la „Încet, dar sigur, Teatrul de Artă Deva ajunge la faima predecesorului său, Teatrul de Estradă Deva. „Am avut o stagiune cu foarte multe spectacole”

  • cum naiba a ajuns analfabetul asta director la teatru e o mare enigma.Sau poate ca nu e, ca era lipitoarea lui molot caruia i a donat minihotelul de la parc

  • aviz catre garda de mediu cine ia dat individului asta utorizatie de construire HOTEL linga rezervoarele de 10000mc ale Devei,punct strategic de unde se alimenteaza cu apa tot orasul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura