Comunitate

Ziua porţilor deschise la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

04 TolasMagdalena Şerban

Miercuri, începând cu ora 10, Consiliul Judeţean Hunedoara, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR) şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, în colaborare cu Primăria comunei Sarmizegetusa, organizează „Ziua porţilor deschise” în cadrul sitului  arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Ateliere de arheologie experimentală
Programul implică şi o vizită de documentare a unei delegaţii internaţionale, parte activă în derularea proiectului co-finanţat de Uniunea Europeană şi intitulat „Rute culturale în zona inferioară şi de mijloc a Dunării II – Ruta împăraţilor romani şi Ruta dunăreană a vinului pe piaţa turistică” ce s-a implementat în perioada aprilie 2014 – septembrie 2015. Întrunirea este organizată de Autoritatea Naţională pentru Turism, în calitate de  partener în cadrul proiectului, a cărui obiectiv de bază  este creşterea competitivităţii celor două produse turistice transnaţionale. Cât priveşte calendarul acţiunilor pe care organizatorii le propun în cadrul „Zilei porţilor deschise”, acesta înseamnă ghiduri de specialitate în perimetrul sitului, ateliere de arheologie experimentală, o conferinţă de presă şi bineînţeles, vizitarea Muzeului de Arheologie din Sarmizegetusa, secţie a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Parteneri din patru ţări
După cum se ştie, comuna Sarmizegetusa, prin situl roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa, este inclusă în „Ruta împăraţilor romani”, alături de alte 18 situri romane din Bulgaria, Croaţia, România şi Serbia. Dealtfel, deja s-a făcut un pas important în luna mai, prin obţinerea certificării „Rutei împăraţilor romani şi a vinului de-a lungul Dunării”, ca şi rută culturală europeană a Consiliului Europei. De asemenea, mai trebuie spus că în cadrul programului din România mai sunt incluse siturile de la Adamclisi, Histria, Apulum şi Roşia Montană. „Delegaţia care va vizita Ulpia Traiana Sarmizegetusa este compusă din Milos Gajic, consilier în cadrul Ministerului Culturii şi Comunicării, Departamentul pentru patrimoniu cultural, Bora Dimitrijevic, directorul Muzeului Naţional Zajecar şi Elena Vasic Petrovic, de la Nis (Serbia); reprezentanţi ai Centrului de Informare Turistică din Belogradchik şi Dr. Nikolay Nenov, director al Muzeului regional de istorie din Ruse (Bulgaria); Dora Kušan Špalj, consilier în cadrul Muzeului de arheologie din Zagreb, Zvonimir Rajkovic, director al Centrului de Informare Turistică Siska, Toni Glucina, director al Muzeului Arheologic Narona din Vid şi Ema Višic-Ljubic, curator superior al sitului arheologic Salona, de la Muzeul Arheologic din Split (Croaţia). Totodată, delegaţia va fi însoţită de către Nikola Stanisa, de la Centrul Dunărean de Competenţe din Belgrad. Scopul vizitei este, în principal, întărirea colaborării între instituţiile partenere din cele patru ţări în cadrul „Rutei Împăraţilor Romani”, a precizat managerul MCDR Deva, Liliana Ţolaş (foto).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura