Politica si administratie

Zeci de fermieri hunedoreni, banii înapoi la APIA!

Sute de fermieri din România sunt în pericol de executare silită pentru subvenții încasate ilegal. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricul­tură îi somează să restituie fondurile respective. În caz contrar, aceștia își pot pierde bunurile, anunță evz.ro

Nereguli
Sute de fermieri se află la un pas de a fi executați silit, după ce au încasat ilegal subvenții. Agenția de Plăți și In­tervenție pentru Agricultură a început demersurile pentru recuperarea aces­tor fonduri. Peste 400 de fer­mieri din Iași sunt vizați în acest sens. Aceștia se află la un pas de a fi supuși executării silite, după ce au încasat subvenții nejustificate de aproape 3,5 milioane de lei, scrie evz.ro. Controalele repre­zentanților APIA au scos la iveală nere­guli în accesarea și încasarea fon­durilor destinate programelor de fi­nanțare agricolă. Astfel, sute de fer­mieri somați să restituie sumele pri­mite în mod ilegal.

Numeroase cazuri în alte județe
Această situație nu este specifică doar Iașului, ci se regăsește pe scară largă în țară. La Timișoara, de exem­plu, APIA urmează să recupereze peste 3,7 milioane de lei de la 288 de fer­mieri. De asemenea, iar alte județe pre­cum Bihor, Arad și Cluj înre­gis­trea­ză sume semnificative de peste 2 milioane de lei pe fiecare județ. În Cluj, peste 350 de fermieri au în­casat, fără drept, sub­venții de la APIA. La nivel național, Iașiul se situează pe locul 9 în topul numărului de debite, înre­gis­trând 416 datorii de recuperat în va­loare de 3.466.315 de lei. În judeţul Hunedoara, au fost identificate 1.800 de debite obținute ilegal, acestea cu­mulând 4,1 milioane de lei. În Bistriţa-Năsăud figurează 1.215 fermieri da­tor­nici cu peste 3 milioane de lei, iar în Caraş-Severin au fost înregistrate 939 debite de peste 6,3 milioane de lei.

Suprafețe mai mici
În perioada 01.01.2023 – 31.12.2023, în Registrul debitorilor europeni au fost înregistrate 1.839 debite în sumă totală de 3.123.331 de lei pentru Cen­trul Județean/Centrele Locale APIA Hunedoara.
«Este vorba de situații când fermierii au anunțat o anumită suprafață, iar la monitorizare s-a văzut că e vorba de suprafețe mai mici. De aici, diferența de sume. Pentru fer­mierii care mai tre­buie să ia subvenție, vom face com­pen­sări, iar pentru ceilalți am anun­țat la ANAF», a declarat Veronica Topor (foto), direc­torul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție în Agri­cultură Hunedoara. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura