ActualitateFlash

Universitatea din Petroşani, selectată în cadrul Universităţilor Europene

Maximilian Gânju

Instituţia de învăţământ superior din Valea Jiului a fost cooptată de Comisia Europeană pentru formarea de universităţi europene. Şapte universităţi din România fac parte din proiectul ce urmăreşte crearea de consorţii academice cu alte universităţi din statele membre UE.

În ciuda părerilor nefundamentate ale unora cum că a scăzut calitatea învăţământului superior în ţara noastră, lucrurile nu stau chiar aşa. Dovada este şi cooptarea a şapte universităţi româneşti de Comisia Europeană pentru a forma universităţi europene. Printre acestea se află şi Universitatea din Petroşani, fapt care confirmă încă o dată că lucrurile merg într-o direcţie bună în ceea ce priveşte învăţământul superior din judeţul Hunedoara. Decizia vine să confirme odată în plus activitatea educaţională a şcolii superioare de învăţământ din Valea Jiului şi prestigiul de care aceasta se bucură, alături de alte nouă universităţi din România în spaţiul Uniunii Europene, consideră rectorul Universităţii din Petroşani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, care se arată onorat de decizia Comisiei Europene.
Accederea în rândul instituţiilor de învăţământ apreciate de Comisia Europeană este un argument în plus pentru cei care analizează, în aceste zile, oportunitatea înscrierii la specializările de licenţă şi master ale Universităţii din Petroşani.”Felicit universităţile din România care au fost selectate pentru a face parte din cadrul Universităţilor Europene, contribuind astfel la consolidarea Spaţiului european al educaţiei. Îmi doresc ca aceste universităţi să constituie un exemplu de bună practică pentru tot mediul academic din România. Vom continua să susţinem cu resurse financiare universităţile, pentru a-şi îndeplini obiectivele propuse în cadrul reţelelor europene din care fac parte”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educaţiei.
Universităţile europene sunt alianţe transnaţionale ale unor instituţii de învăţământ superior din UE, care se aliază în beneficiul studenţilor, al profesorilor şi al societăţii în ansamblul ei. Alese dintr-un număr de 62 de candidaturi, 24 de universităţi europene au primit din partea Comisiei Europene statutul care le permite să formeze consorţii academice europene. Acestea implică 165 de instituţii de învăţământ superior din 26 de state membre şi din alte ţări participante la programul Erasmus+. Comisia Europeană a propus liderilor Uniunii Europene Iniţiativa privind Universităţile Europene înaintea Summitului social de la Gothenburg, în noiembrie 2017, ca parte a unei viziuni globale vizând crearea unui Spaţiu european al educaţiei până în 2025. Iniţiativa a fost susţinută de Consiliul European în decembrie 2017, solicitându-se crearea a cel puţin 20 de universităţi europene până în 2024. Conceptul de universităţi europene a fost creat sub îndrumarea Comisiei Europene, în strânsă cooperare cu state membre, instituţii de învăţământ superior şi organizaţii studenţeşti.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura