ActualitateFlash

Un sfert din posturile de directori de școli nu au fost ocupate prin concurs

Adriana Năstase

Elevii merg mai repede la ore anul acesta, vacanța fiind mai scurtă. Prima zi de școală va fi pe data de 5 septembrie 2022. Este prima dată în istoria recentă a școlii românești când școala începe așa devreme.Toți elevii vor avea vacanță în perioada 22-30 octombrie 2022, spre deosebire de anii trecuți.

O singură medie anuală
Așa cum au promis oficialii, anul școlar 2022-2023 va fi împărțit pe module, fapt ce va duce la un calendar diferit al acestuia. Ba mai mult, el se va diferenția de la un oraș la altul. O altă schimbare majoră în planul de învățământ este că profesorii vor încheia o singură medie anuală, iar numărul de note la fiecare disciplină este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptă­mânal disciplinei, se arată în noul Reg­ul­a­ment-cadru de organizare și funcționare pen­tru unitățile de învățământ preuni­ver­si­tar. „Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ. Modul de încheiere a situațiilor școlare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar”, se arată într-un comunicat al Ministerului Edu­cației. De această dată, vacanța de vară a elevilor este mai scurtă. Potrivit structurii pu­blicate în Monitorul Oficial, școala se va încheia pe 16 iunie 2023.

Scoase, din nou, la examen
În județ, nu toate școlile au directori care au câștigat postul prin concurs. De fapt, sunt 45 de posturi care sunt ocupate cu detașare, deoarece dascălii nu au reușit să treacă cu bine peste examenele respective. Spre exemplu, funcția de director adjunct de la Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” din municipiul Hunedoara, cea de director a Liceului Tehnologic „Retezatul” din Uricani, dar și cea de director adjunct de aici, funcția de director a Școlii primare din Burjuc, Mărtinești, Valea Nandrului, Blăjeni sau Lelese, nu au fost ocupate prin concurs. În aceste condiții, conducerea Inspectoratului Școlar Județean a scos, din nou, la concurs 45 de posturi de directori și directori adjuncți.
În prezent, sunt 129 de funcții câștigate prin examen, 85 de director și 44 de director adjunct de școli, licee și colegii.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura