Comunitate

Transportul, un amar al celor din Bulzeştii de Sus

04-MIREL-SUBA-bulzesti-de-sus-113Magdalena Şerban

Elevii puţini, lipsa banilor la bugetul local şi situaţia dezastruoasă a drumurilor îngreunează transportul dinspre şi înspre comuna Bulzeştii de Sus. Aşa că unele lucruri de aici sunt sortite compromisului.

Naveta, suportată de părinţi
„Avem o şcoală generală la Bulzeştii de Jos, a cărei clădire se află în patrimoniul primăriei. E dărăpănată, dar nu avem bani, ca să-i investim în ea. În plus, nu mai funcţionează ca instituţie de învăţământ, iar ca să o concesionăm cuiva, trebuie să nu-i schimbe destinaţia. Nu e voie aşa ceva. Nici copii nu sunt, pentru şcoală. Deocamdată, funcţionează o singură şcoală primară la nivel de comună, cu şase elevi. Cei de gimnaziu sau de liceu se duc la Baia de Criş, Crişcior şi Gurabarza. Ei fac naveta pe banii lor, zilnic. Sunt nouă elevi navetişti şi plătesc peste 300 de lei abonament lunar unui transportator care ne ajută cu ruta respectivă. Statul le decontează doar un sfert din cheltuială. Există familii fără nici un venit şi cu doi copii la şcoală. Ce fac? Nu-i mai trimit să înveţe? De unde banii necesari?”, se întreabă Mirel Şuba (foto), primarul comunei Bulzeştii de Sus.

Dilemă: microbuz şcolar vs transport în comun
Nici apelarea la transportul şcolar în regim special nu pare a fi o soluţie. „Ca să luăm un microbuz şcolar, care dealtfel ne-a fost oferit de Inspectorat, prin iarnă, nu avem cu ce să-l întreţinem. Dacă se strică, ce facem? Apoi, în momentul în care avem microbuz şcolar, nu va mai fi de acord actualul transportator să-şi menţină ruta, pentru câţiva oameni care fac naveta pe la oraş, fie pentru medicamente, fie pentru diverse cumpărături pe care nu şi le pot face în comună. Aici sunt două magazine săteşti foarte slab aprovizionate. Un alt aspect e legat de faptul că nu e voie să fie transportate alte persoane decât elevii, cu microbuzul şcolar. Putem spune, deci, că datorită celor 9 elevi abonaţi, avem acum transport comun privat la Bulzeşti. Până şi patronii microbuzului ne-au spus că din cauza drumurilor foarte rele, îşi strică maşinile, făcându-ne un pustiu de bine”, mai arată primarul din Bulzeştii de Sus.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura