Comunitate

Traian Jude, primarul comunei Balșa: Vălișoara, nu te-am uitat!

Magdalena Șerban

E greu să faci totul, deodată. E chiar imposibil, cu toate că dorința e să reu­șești. Așa că orice primar abordează obiectivele pe rând și în funcție de specificul și urgența fiecăruia. Cel din Balșa face la fel.

Un drum și multe inconveniente
„Drumul comunal din satul apar­ținător Vălișoara necesită o atenție sporită, an de an. Situația de aici e mai aparte, iar intenția noastră e să o re­zolvăm definitiv, printr-o finanțare ac­cesată în cadrul Programului Național de Investiții ((Anghel Saligny)). Satul cu case se întinde cam pe un kilometru. Localitatea e poziționată în pantă și când plouă abundent sau după câte o iarnă cu zăpadă multă, mereu sunt ne­cazuri, deoarece drumul se tot rupe și e luat de ape. E doar pietruit și avem ne­voie de modernizarea lui (prin asfaltare, tubulatură de intrat în curți și grădini, tuburi de trecere – deversare, traver­sare, etc). E situat pe o vale și a trebuit să trecem la defrișări, zona devenind întunecoasă. Am făcut și anul acesta, dar și în 2021. Din bugetul local am tot executat reparații, dar pentru o in­ves­tiție de proporții se impune o sumă mare, deasta ne-am orientat atenția către finanțare solicitată pe o axă gu­vernamentală. Aici a fost o sursă de exploatare a masei lemnoase (atribuire legală, prin procedură Romsilva) ce a presupus transport forestier (vreo 200 de metri cubi). Nu puteam să facem dru­mul dinainte, pentru a nu se de­te­riora în urma transportului, ci l-am aran­jat cât să fie practicabil și func­țio­nal. E ca și cum asfaltezi apoi te apuci să spargi asfaltul ca să introduci re­țeaua de canalizare. E împotriva logicii și ar fi fost risipă de bani și bătaie de joc. Așa că ne-am organizat la modul firesc și ce facem va fi de durată, nu peticeală de azi pe mâine. Dar când ceri timp și răbdare, nu toată lumea vede asta cu ochi buni. Principalul e ce ră­mâne în urma noastră”, a afirmat Traian Felician Jude (foto), primarul din Balșa.

Copiii, încurajați spre ecologizare
Nici partea de curățenie, specifică lunii aprilie, nu a fost lăsată pe mai târziu, alături de copilașii de la școală marcându-se acțiuni de ecologizare la nivel de comună. Cei de la ajutor social (Legea 416) au fost cuprinși în graficul de activități, așa că s-au adunat saci întregi de gunoaie. „Firma de salu­bri­tate a preluat ce s-a strâns. Mulțumesc tuturor celor prezenți și sper ca zonele noastre să se mențină curate cât mai mult timp. Cu acest prilej lansez un apel și către vizitatorii care ne calcă pragul week-end-urile sau sporadic, să nu arunce ambalaje și pet-uri la întâm­plare. Iarba e frumoasă verde”, a adău­gat edilul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura