Actualitate

Tot mai mulţi deveni optează pentru termoficarea centralizată

Magdalena Şerban

Mulţi deveni au considerat că sistemul centralizat de încălzire este prea costisitor, preferând să se debranşeze de la agentul termic furnizat de Termocentrala Mintia, prin montarea de centrale proprii.  Acum, când gazele naturale se scumpesc aşa de des, se pare că se va ajunge la dublarea costurilor cu apa caldă şi încălzirea. Astfel, termoficarea în sistem centralizat devine o soluţie tot mai atractivă, cu atât mai mult cu cât preţul Gigacaloriei rămâne constant şi în această iarnă (174,17 lei, pentru populaţie).

Continuă modernizarea reţelelor de termoficare
Complexul Energetic Hunedoara (C.E.) – din care face parte şi Termocentrala Mintia a propus, cu ceva timp în urmă, un proiect ce are ca scop determinarea locuitorilor municipiului Deva să revină la sistemul centralizat de termoficare. Primăria Deva suportă costurile de contorizare individuală, urmând ca banii să fie recuperaţi de la beneficiarii lucrărilor, în rate, prin asociaţiile de proprietari. Astfel, linia modernizărilor continuă. Recent, încă trei blocuri din Deva şi-au modernizat reţelele interioare de termoficare, cu sprijinul Primăriei Deva. Este vorba despre bl. 2 (Aleea Poiana Narciselor), bl. 5 (B-dul Decebal) şi bl. A4 (Aleea Păcii). De asemenea, au fost finalizate lucrările la blocul 43, de pe Calea Zarandului, din fondurile proprii ale asociaţiei. În acelaşi sistem de finanţare se execută lucrări la blocurile 60 (B-dul Dacia) şi bl. A (B-dul Iuliu Maniu). Pentru cele trei blocuri, suma contractată de asociaţii se ridică la peste 120.000 lei. Nu toţi locatarii au solicitat branşarea la termoficare, dar reţelele  interioare au fost dimensionate pentru toate apartamentele.

Cu o simplă cerere
„Asociaţiile de locatari au depus o solicitare la secţia noastră, s-a căutat soluţia tehnică, s-a întocmit un deviz de lucrări şi, în baza acestuia, primăria a încheiat contracte cu asociaţiile care i-au solicitat sprijinul, plătind materialele. Asociaţiile vor deconta eşalonat aceste sume”, a precizat Florin Alba, şeful Secţiei Termoficare Deva a C.E. Hunedoara. La rândul său, Costel Alic (medalion), directorul general al C.E. Hunedoara, a apreciat că „în condiţiile în care reţelele urbane au fost modernizate într-un procent covârşitor, termoficarea este o soluţie viabilă şi mai ieftină pentru deveni. Este important că aceştia pot alege ce sistem de încălzire doresc să folosească, în funcţie de necesităţi. În alte localităţi din judeţ, nu există alternative. Hunedorenii, de exemplu, sunt consumatori captivi: nu au altă soluţie, decât încălzirea pe bază de gaz”, a declarat Costel Alic, directorul general al C.E. Hunedoara.

3 comentarii la „Tot mai mulţi deveni optează pentru termoficarea centralizată

  • mai explicati odata, tot mai multi prefera centrale termice sau sistem centralizat termoficat?Nu e acelasi lucru?Ori eu sunt beat , desi n-am baut alcool ori cine a scris articolul nu s-a exprimat bine.e mare confuzie in articol, Magdalena Serban!!deci sa optam ptr Mintia sau nu?

  • Cheia de bolta a „succesurilor” este aici:”cu atât mai mult cu cât preţul Gigacaloriei rămâne constant şi în această iarnă (174,17 lei, pentru populaţie).”!!!
    Mai departe, „gura aurita” a „maestrului” ALIC” spune foarte limpede, revii la ei si:”Hunedorenii, de exemplu, sunt consumatori captivi” !!!Deci intri in plasa si devii pastisor , bun de plata la contractele pe care domnul Marginean si primaria te pune sa le semnezi, cu deosebita marinimie, de parca ar face pe banii ei si nu pe seama prostilor !!??
    🙂

  • Cu scuzele de „vigoare” , a se citi in loc de „pastisor”, „PLATITOR”.
    🙂

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura