FlashPolitica si administratie

Sute de mii de lei, înghiţite de adãposturile de câini

Carmen Cosman

Mii de câini fără stăpân sunt liberi pe străzile judeţului Hunedoara, în timp ce administraţiile publice locale alocă sute de mii de lei pentru serviciul de ecarisaj şi întreţinerea adăposturilor pentru maidanezi şi a „locatarilor” acestora. Asta, în cazul primăriilor care finanţează un astfel de stabiliment.
Animale scumpe
Legea adoptată de Camera Deputaţilor privind posibilitatea eutanasierii câinilor fără stăpân împarte populaţia în două. Pe de-o parte, sunt cei care doresc eutanasierea maidanezilor, iar pe de altă parte, aceia care consideră că este o crimă uciderea lor. Oricum am privi lucrurile, în judeţul Hunedoara, maidanezii chiar reprezintă o problemă, care înghite, an de an, foarte mulţi bani de la bugetele primăriilor. De exemplu, la Deva, bugetul pe anul 2011 la acest capitol este de 270.000 de lei, iar adăpostul de la Sântuhalm are o capacitate de 50 de câini pe zi. Reprezentanţii municipalităţii spun că animalele fără stăpân sunt aduse aici, deparazitate, castrate şi crotaliate, după care sunt eliberate tot pe străzi. Numai în acest an, prin adăpostul de la Sântuhalm au trecut 870 de câini. În schimb, la Petroşani, stabilimentul care funcţionează în Cartierul Colonie, cu o capacitate de 140 de locuri, a „înghiţit” în 2011, 22.000 de lei, dar şi în acest caz, după crotaliere, maidanezii se întorc tot pe străzi.
Vrea asociere
Nu toate localităţile judeţului Hunedoara dispun de adăposturi pentru aceste animale. De exemplu, în municipiul Lupeni şi în Uricani, nu există astfel de stabilimente. Însă, tocmai în aceste două localităţi, în ultima perioadă, câinii comunitari au fost otrăviţi de persoane neidentificate până la ora actuală. Gabriel Lungu, administratorul public de la Lupeni, a declarat că în anii trecuţi, exista un contract cu o firmă din Timişoara, care venea şi aduna, contra cost, maidanezii de pe străzi, dar în acest an, înţelegerea nu a mai funcţionat. „În 2011 nu s-a plătit nici un leu la acest capitol. Am avut contract cu o firmă autorizată, care îi ducea la Timişoara, dar anul acesta, nu a mai venit”, a declarat Lungu. La Uricani, în schimb, primarul Dănuţ Buhăescu încă aşteaptă o asociere a tuturor administraţiilor publice locale, care să pună mână de la mână, ca să construiască un adăpost comun. „Uricaniul nu a avut, nu are şi nici nu va avea un adăpost, pentru că ne-ar trebui milioane de lei pentru asta, ca să respectăm legile europene. Ar fi bine să ne putem asocia toate unităţile administrative şi, cu contribuţia tuturor, să putem finanţa un adăpost pentru câinii fără stăpân din toată Valea Jiului”, susţine Buhăescu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura