ComunitateFlash

Singurul cinematograf care mai funcţionează în judeţ, în prag de faliment

04 Traian Ilincari (7)Loredana Goangă

Singurul cinematograf din judeţ care mai funcţionează se degradează pe zi ce trece, iar viitorul acestuia se arată sumbru. În încercarea de a-l salva, Traian Ilincari (foto), coordonatorul Cinematografului „Patria” din Deva, a făcut publică, în cadrul unei conferinţe de presă, adresa trimisă ministrului Culturii, Gigel-Sorinel Ştirbu, prin care solicită remedierea situaţiei.

Un „proiect pilot“ cu cântec
În scrisoarea deschisă adresată ministrului, Traian Ilincari arată mai multe abuzuri făcute la nivelul central al Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) „RomâniaFilm”, împreună cu Maria Bikfalvi-Zoltan, lidera Sindicatului Liber România Film. Totul a plecat de la decizia Comitetului Director al RADEF, din 6 decembrie 2013, în urma căreia mai multe cinematografe digitalizate au fost transferate în administrarea familiei Bikfalvi, prin societatea comercială S.C. Marcom Fantastic SRL, motiv care a dus la scandalizarea angajaţilor. Potrivit lui Traian Ilincari, acest lucru este furt pe faţă, deoarece nu se poate ca proprietatea statului să fie trecută în administrarea unei firme private, iar ei încearcă să ascundă totul în spatele aşa numitului „proiect pilot”.

„Vor să ne falimenteze”
Traian Ilincari a declarat că, deoarece Cinematograful „Patria” nu este unul modern, acesta nu reprezintă o tentaţie pentru lidera de sindicat, însă se urmăreşte falimentarea sa, dovada fiind că la Deva n-au mai fost programate filme noi, de către cei de la centru, fiind obligat să dea doar filme în reluare, pentru a nu închide cinematograful.
„Cinematograful din Deva nu a fost preluat în acest aşa zis «proiect pilot», dar pe mine mă îngrijorează că, în condiţiile în care şi în continuare suntem ţinuţi numai cu filme în reluare, n-o să avem spectatori şi atunci, de de unde să ne plătim toate cheltuielile? Numai căldura ne costă până la 2.000 lei pe lună, plus curentul şi restul cheltuielilor”, a declarat Traian Ilincari, coordonatorul Cinematografului „Patria” din Deva. Acesta a mai spus că atunci când a strâns bani şi a vrut să îi investească în montarea unei centrale termice, răspunsul a fost că încă nu este momentul, iar banii i-au fost luaţi. Un alt lucru deranjant – a declarat Ilincari – este faptul că Marius Cristian Iuraşcu, directorul „România Film”, a pus la dispoziţia aceleiaşi Maria Bikfalvi-Zoltan, mai multe spaţii comerciale în cinematografele din ţară. Printre acestea, se numără şi cel din Deva, în holul de la intrarea  cinematografului funcţionând, în perioada decembrie 2012 – decembrie 2013, un magazin, în care se vindea de la lenjerie intimă, până la paltoane şi încălţăminte. Culmea este, a subliniat Traian Ilincari, că nu Cinematograful „Patria” a beneficiat de chiria percepută pentru spaţiul din incinta sa.

Numai doi angajaţi
Dintre cele 28 de cinematografe cu pelicule rămase în ţară, unul este cel din Deva. În momentul de faţă, aici lucrează numai doi oameni care încearcă din răsputeri să îl menţină pe linia de plutire. Dacă în 2012, 9.174 de persoane au mers la film, în 2013, numărul biletelor vândute a scăzut la 6.965, şi totul numai din cauza reluărilor. În luna decembrie 2013, numai 166 de oameni au intrat în sală pentru vizionări. „Dacă ar fi dotat cu aparatură digitală şi fotolii confortabile, am putea ajunge pe primul loc în ţară, însă această modernizare se ridică la 70.000-100.000 euro”, a concluzionat Traian Ilincari.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura