Seminţele de cânepă, sănătate uitată
Un alt fel de seminţe pe care ar trebui să le includem în dieta noastră sunt seminţele de cânepă.
Din păcate, în magazinele naturiste nu se găsesc seminţele româneşti ci doar cele chinezeşti care sunt de o calitate îndoielnică precum majoritatea produselor lor… Nu mai avem culturi în ţară decât foarte puţine, le putem număra pe degetele de la o mână, şi atunci, de unde seminţe? Cânepa nu ar trebui privită ca un drog, ci ca o plantă cu multiple întrebuinţări, însă legislaţia actuală este foarte restrictivă privind înfiinţarea unor culturi cu această plantă… Este mare păcat că nu ne putem folosi seminţele autohtone, pentru că acestea conţin ca şi seminţele de in, acei acizi graşi atât de necesari pentru sănătatea noastră: omega 3 şi omega 6. Acizii graşi esenţiali omega 6 şi omega 3 sunt prezenţi în raportul de 3:1, raportul ideal pentru a menţine şi cele mai fine vase de sânge curate, prevenind apariţia bolilor cardio-vasculare. Prezenţa magneziului ne ajută să „ţinem în frâu“ tensiunea dar şi să ne păstrăm echilibrul în situaţii de stres. Pentru diabetici, indexul glicemic al seminţelor de cânepă decorticate este considerat mic datorită conţinutului scăzut de carbohidraţi, fiind de asemenea, pline de elemente nutritive care moderează nivelul de zahăr din sânge. Conţinutul de acid gamma-linoleic alungă amorţeala şi înţepăturile picioarelor, simptome comune diabeticilor dar ajută şi în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Nu mai vorbim de beneficiile acestei plante în tratarea cancerului…
(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)
Canepa chinezeasca e de slaba calitate. Cea mai buna la sanatate e canepa indiana din America.