FlashPolitica si administratie

Şedinţă cu scântei în Consiliul Local Deva

 05 Sedinta CLD (7) Volodia Macovei

Şedinţa de ieri a Consiliului Local Deva a fost mai animată decât de obicei, fapt ce a lungit-o bine. Dar nu proiectele de pe ordinea de zi au dat tonul distracţiei, ci o dispută între primar şi consilieri, pe tema unui proiect judecat anterior într-o şedinţă extraordinară la care edilul şef a lipsit.

Discuţii în gol pe marginea cimitirului
Înainte de a porni apriga dispută despre care vorbeam şi înainte de intrarea în ordinea de zi, Consiliul Local a interpelat câteva persoane responsabile în privinţa situaţiei de la cimitirul din Bejan şi drumul spre carieră unde de ani de zile se adună pământ şi gunoaie, fiind colmatat inclusiv un canal colector. Discuţia a rămas, însă, cantonată în promisiuni şi idei, fără a se oferi soluţii concrete.
Ceea ce a reieşit din discuţie este faptul că atât firma Urban Construct, care administrează cimitirul din Bejan, cât şi filiala judeţeană a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANÎF), care ar trebui să execute lucrări în zonă, s-au arătat neputincioase în rezolvarea problemelor. Reprezentantul ANÎF a năucit şi mai tare asistenţa, susţinând că, după restructurare, filiala hunedoreană a trecut de la 32 de oameni cu 18 muncitori, la 7 oameni fără nici un muncitor, drept pentru care nu pot face nimic, iar fondurile cerute de mai mulţi ani nu le vin. Colac peste pupăză, reprezentantul Gărzii de Mediu Hunedoara, comisarul şef Bogdan Sever, a spus că instituţia s-a autosesizat, a cerut să se ia măsuri, dar nimeni nu face nimic.
Singura opinie clară şi cuprinzând o soluţie a fost cea a directorului serviciului public de Poliţie Locală Deva, Ilie Lavu. Acesta a spus că trebuie să se clarifice atribuţiile fiecărei părţi responsabile, trebuie pus la lucru un încărcător şi bascule şi apoi să se facă un regulament clar şi strict al cimitirelor.

Totul de la WC-ul din parc
Momentul zero al disputei între primarul Petru Mărginean şi consilierii locali a fost acela în care, înainte de intrarea în ordinea de zi, edilul şef al Devei a făcut o critică furtunoasă, legată de atitudinea consilierilor la şedinţa extraordinară ce a avut loc cu puţin timp în urmă.
Este vorba de faptul că, în respectiva şedinţă, unul din proiectele puse în faţa consilierilor locali a fost acela prin care se admitea solicitarea Serviciului Comunitar pentru Cadastru şi Agricultură de a i se transmite în administrare Grupul Sanitar aflat în parcul „Cetate”, în vederea „schimbării destinaţiei acestuia în clădire social-culturală”. Or, dincolo de formularea absolut hilară din proiectul respectiv, consilierul Vasile Ţonea a solicitat să i se explice în ce constă această schimbare şi a dat o declaraţie publicată în presa locală: „Mă deranjează faptul că după peste 20 de ani de democraţie capitalistă am ajuns să dăm destinaţii socio-culturale la foste toalete publice şi din cocini facem locuinţe sociale. Dacă ăsta e progres, îmi pare sincer rău că a fost revoluţie”, spunea consilierul Ţonea.
De aici şi focul şi para din vorbele primarului, care i-a acuzat pe consilieri că nu iau în serios proiectele de hotărâre şi nu lucrează ca o echipă unită.
La ocara primarului, consilierul Vasile Ţonea a ripostat, spunând că o astfel de atitudine nu poate fi tolerată şi i-a solicitat lui Petru Mărginean să-şi ceară public scuze. Conflictul s-a încheiat în coadă de peşte, primarul nuanţând că ar putea exista şi scuze, dar acelea doar între patru ochi, şi că oricum în locaţia respectivă nu s-a făcut nimic de ani de zile şi trebuie să se facă ceva.

Universitate româno-italiană?
Pentru a încheia într-un ton mai paşnic, să mai amintim că, în şedinţa de ieri, consilierii locali au mai aprobat construirea unui nou giratoriu în intersecţia calea Zarandului cu strada Victor Şuiagă, folositor unui nou hipermarket ce se construieşte în zonă, dar şi asocierea municipalităţii devene cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în vederea aducerii la Deva, în clădirea liceului Traian, a patru secţii de învăţământ universitar, pe profilele economic, administraţie, contabilitate şi asistenţă socială. Se pare că intenţiile edililor sunt ca, din 2015-2016, în Deva să apară şi o universitate bilingvă româno-italiană, la care vor preda şase profesori din Italia.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura