ActualitateFlash

Scârţa, scârţa, cu ascensorul!

Cristina Ghenea

Majoritatea lifturilor aflate în funcţiune la blocurile de locuinţe din judeţ au depăşit cu mult durata limită de funcţionare. Cu toate că specialiştii estimează că ascensoarele ar trebui reînnoite o dată la circa 15 ani, în municipiile Deva şi Hunedoara, de exemplu, mii de cetăţeni utilizează zilnic lifturile date în folosinţă în urmă cu mai bine de 35-40 de ani.
 

Cu termenul depăşit, dar autorizate
Peste 100 de lifturi mai funcţionează în prezent în municipiul Hunedoara, după ce multe au fost oprite de-a lungul timpului, din cauza stării deplorabile în care se aflau şi care ar fi pus în pericol siguranţa locatarilor. Situaţia este asemănătoare şi în municipiul Deva, unde în prezent, funcţionează mai mult de 150 de lifturi, majoritatea trecute de 30 de ani de la montare. Totuşi, în urma reviziilor tehnice generale, făcute anual de către specialiştii Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (n.r.- CNCIR, fost ISCIR), majoritatea ascensoarelor din Deva şi Hunedoara au autorizaţie de funcţionare. Potrivit lui Ioan Cioran, inspector în cadrul CNCIR Sibiu (n.r.-sucursală de care aparţine judeţul Hunedoara), în cazul în care un ascensor, chiar şi cu autorizaţie de funcţionare, provoacă o tragedie, răspunzători sunt cei de la firma de întreţinere cu care asociaţia de proprietari a blocului are încheiat contract de asistenţă tehnică, aceştia fiind obligaţi să facă lunar verificări la toate ascensoarele pe care le au în grijă.
De asemenea, reprezentanţii a două firme specializate în întreţinerea şi revizia lifturilor ne-au declarat că, în ciuda faptului că durata limită de folosire a ascensoarelor a fost demult depăşită, acestea nu reprezintă pericole, dacă sunt corect folosite. Astfel, potrivit lui Liviu Hales, reprezentant al firmei S.C. AS CAMARAD COMPREST S.R.L., „chiar dacă un lift e foarte vechi, dacă locatarii respectă modul corect de utilizare a acestuia, nu sunt expuşi pericolelor”.

Expuşi pericolului, din cauza sărăciei
Problema este însă alta. Din lipsa banilor, numeroase asociaţii de proprietari nu-şi achită obligaţiile contractuale către firmele ce se ocupă de revizia şi repararea ascensoarelor, acordând prioritate furnizorilor de apă şi termoficare. Ca urmare, firmele amintite sunt puse în situaţia să rezilieze contractele cu asociaţiile de proprietari cu mari datorii faţă de ele şi astfel, lifturile din blocurile arondate să nu mai beneficieze de revizia lunară. Având în vedere „bătrâneţea” ascensoarelor, în cazul în care nu li se fac lucrările de revizie şi întreţinere necesare, există oricând riscul producerii unor accidente grave.
Cât despre înlocuirea lifturilor cu durata de funcţionare depăşită, din Deva şi Hunedoara, ca să ne referim doar la aceste două mari municipii, în 90 la sută dintre cazuri nici nu se poate pune problema de aşa ceva, în condiţiile în care, potrivit inspectorului Ioan Cioran, costurile unei astfel de lucrări variază între 20 şi 30.000 de euro. Este clar că  majoritatea locatarilor din blocurile respective abia reuşesc să-şi plătească taxele lunare pentru întreţinere, darmite să mai suporte în plus – chiar şi plătite în rate lunare – sumele aferente instalării unui lift nou în scara blocului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura