Actualitate

Reţeaua de apă şi canalizare se extinde şi se reabilitează

Anamaria Nedelcoff02 arion viorel

Principalul furnizor de apă din nordul judeţului, SC Apa Prod SA Deva, este beneficiarul proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara“, a cărui valoare este de peste 106 milioane de euro. Contractul de finanţare din fonduri europene nerambursabile a fost semnat în data de 19 februarie 2013, iar durata de implementare a proiectului este de 37 de luni de la data semnării lui.

Creşte gradul de conectivitate la sistemul apă-canal

Scopul proiectului este de a îmbunătăţi calitatea apei şi accesul la infrastructura de apă şi canalizare, prin extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare şi tratare a apei, precum şi a sistemului de colectare şi epurare a apei uzate în aglomerările Deva, Hunedoara, Brad, Călan, Haţeg şi Simeria.
Prin acest proiect, se mai doreşte realizarea conformării cu obligaţiile privind calitatea apei, prevăzute în tratatul de aderare, precum şi cu obiectivele Programului Operaţional Sectorial de Mediu.
Victor Arion (foto), directorul general al Apa Prod, a declarat că în cadrul proiectului, se au în vedere reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în localităţile Deva, Hunedoara, Simeria, Brad, Călan şi Haţeg, astfel încât gradul de conectivitate să fie de peste 95 la sută. „Asta înseamnă că la finalizarea acestor proiecte, toată populaţia aglomerării urbane amintite va fi conectată la reţelele de apă şi canalizare“, spune Arion.

Coordonarea alimentării cu apă, în funcţie de consum

O altă parte interesantă a proiectului este implementarea sistemului SCADA, unul dintre cele mai ambiţioase programe de acest fel realizate la nivelul ţării.
„Implementarea sistemului SCADA înseamnă coordonarea alimentării de apă şi canalizare în funcţie de consumul şi de necesarul pe care-l are beneficiarul nostru. Vom şti câtă apă intră în Deva, câtă apă pleacă din rezervoarele din Deva, câtă apă ajunge în nodurile de reţea, ce nevoie de apă au cei de la blocuri, de la casele particulare, astfel încât presiunea şi debitul să fie corelate în funcţie de necesar. Este cel mai ambiţios program SCADA realizat la nivelul ţării, astfel încât să ţinem seama de nevoile pe care populaţia le are şi să nu ţinem noaptea sau în zilele în care nu avem consum reţeaua cu presiune. Pentru că pierderea de apă, de apă uzată, este principalul obiectiv pe care fondul de mediu a ţinut să-l realizeze prin programul ISPA şi fondurile de coeziune“, mai precizează Victor Arion.
Valoarea totală a proiectului este de 106.684.333 de euro, fără TVA, din care 88.232.538 de euro este finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune european, 10.848.919 euro finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat, iar contribuţia financiară de la bugetele locale este de 1.000.823 euro. De asemenea, contribuţia financiară a beneficiarului este de 6.602.053 euro.
Populaţia ţintă beneficiară a proiectului este de aproximativ 160.000 de locuitori. Prin implementarea proiectului, gradul de conectare la sistemul de canalizare va fi de 100 la sută în aglomerările menţionate, 16.500 de consumatori urmând să fie conectaţi în plus la sistem, după finalizarea investiţiei.

4 comentarii la „Reţeaua de apă şi canalizare se extinde şi se reabilitează

  • O.K.,dar sa nu devina strict o afacere de familie u.se.le.:VIVA CONSTRUCT ,OLIVENT INVEST si alte firme de ” top” u.se.le.!

  • dle zoon nu conteaza cu cine se face doar sa se faca ,asta este important

  • dau pariu ca ,calitatea apei nu se v a imbunatati ci doar pretul ei
    sint lucruri si bune dar si multi bani risipiti aiurea

  • Cu siguranta se va realiza lucrarea cu VIVA CONSTRUCT, in alianta cu OLIVENT INVEST, si pretendentul DRUPO, mai exista si COMSID TEHNOSTEEL, firma primarului si alte rude din alianta.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura