Comunitate

Rectificarea bugetară a astupat doar parţial găurile din bugetul Primăriei Crişcior

04-Ovidiu-Furdui-primar-Criscior-6Magdalena Şerban

La rectificarea bugetară din această vară, Primăria comunei Crişcior a primit 1,3 milioane de lei. Adică, exact cât a avut în minus în anul curent, comparativ cu 2014. Dar chiar şi aşa, lucrurile nu stau pe roze. Singura satisfacţie a conducerii administraţiei publice de aici este că va putea stinge creanţele înregistrate pentru diverse servicii consumate.

Banii, mereu o problemă
„Putem să ne achităm datoriile, atâta tot. Numai restanţele la plata energiei electrice înseamnă aproape 200.000 de lei, bursele elevilor nu sunt date nici măcar pentru 2014, abonamentele profesorilor, pentru care există hotărâri judecătoreşti definitive, însumează circa 300.000 de lei, deci, despre asta vorbim. Vom putea asigura salariile până la finalul anului, aşa cum s-a aprobat la începutul lui 2015, dar majorarea lor cu 12 procente nu avem cum să o susţinem, deocamdată. Am făcut cerere către Finanţe să ne modifice plafonul, ca să le putem da oamenilor suplimentul ce li se cuvine. Nu e corect ca în timp ce la unele primării, unde s-au înregistrat plecări prin pensionare sau concediu de maternitate, deci există alocări, funcţionarii să primească deja cu 1 august salarii majorate, iar ceilalţi, tot funcţionari ca ei, dar din cadrul altor primării, cum suntem noi, să nu poată beneficia de acelaşi drept. Nu cred că aceste majorări se vor putea da retroactiv”, spune Ovidiu Furdui (foto), primarul comunei Crişcior. Supărarea lui e şi mai mare când se gândeşte la asistaţii social pentru care există un plafon fix aprobat, deşi numărul lor este fluctuant pe parcursul unui an. În cazul de faţă, banii nu ar trebui stipulaţi dinainte, ci valoarea plafonului pentru retribuţii sociale să se poată modifica în funcţie de situaţia dosarelor. Oricum, spune el, nu se pot face transferuri de la un capitol bugetar la altul, aşa că nu există riscul ca sumele respective să se consume în alte direcţii decât cele prevăzute de lege.

Ajutor cerut de la judeţ
În ce priveşte posibilităţile locale de asigurare a cofinanţării la proiectele europene aflate în derulare, acestea au devenit limitate, o dată cu noul buget. „Avem de pus circa 3,5 milioane de lei la programele de investiţii. Am cerut Consiliului Judeţean să ne acorde sprijin bănesc, dacă se poate. Vrem să ducem la bun sfârşit ce am început. Sperăm într-un răspuns pozitiv, care să se concretizeze”, mai arată primarul comunei Crişcior.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura