FlashPolitica si administratie

Puterea hunedoreanã stã pe un soclu de nisip

05 molotnistor

Volodia Macovei

Cu un procent uriaş la alegerile din 2012, puterea locală hunedoreană reprezentată de alianţa USL poate spune că a pus stăpânire pe judeţ. Dar această stăpânire politică USL, în Hunedoara, în aparenţă intangibilă, are un punct nevralgic: concentrarea controlului în mâinile liderului PNL, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Mircea Moloţ, asta demonstrând o unitate forţată de împrejurări.
PSD – PNL, o iubire de faţadă
Într-o adevărată beţie a puterii, ce pare să se intensificat din vara anului trecut până acum, USL-ul hunedorean a susţinut, în această perioadă, o politică agresivă de extindere a controlului local, reuşind să ţină aproape inclusiv zone teoretic ale opoziţiei. O politică agresivă şi inteligentă, bazată predominant pe veleitarismul şi dorinţa de putere personală a „victimelor”.
Alegerile din 2012, atât cele locale, cât şi cele parlamentare, care au însemnat o victorie zdrobitoare a alianţei USL, au dovedit că electoratul rămâne imatur, că nu politica în sine, doctrinele şi programele sunt cele care câştigă alegerile, ci combinaţia „mortală” între eroziunea fostei puteri şi cuplarea organizaţiilor politice mari într-un singur grup de interese. Aşa se face că, în ciuda războiului permanent care a existat, la nivel local, între organizaţiile PSD şi PNL, constituirea „struţo-cămilei” USL a forţat aceste organizaţii să înghită în sec şi să accepte o colaborare mai mult de faţadă.
Nimeni nu mişcă în front
Rezultatul alegerilor era de aşteptat, având în vedere că PSD-ul hunedorean a avut întotdeauna un electorat stabil puternic, mai ales în Valea Jiului şi zona Brad, iar PNL a controlat mai mereu un electorat important din câteva zone urbane (Deva, Hunedoara, Călan, Haţeg), dar şi din comune cu primari care au înţeles, în timp, că succesul în fotoliu ţine de bunăvoinţa şefului CJ Hunedoara.
Apropo de Mircea Moloţ, acesta şi-a stabilizat pârghii de control puternice peste tot, mai ales prin alocarea cu ţintă a fondurilor şi promisiunilor, dovedindu-se de neînvins în lupta pentru cel mai înalt fotoliu din judeţ. El şi-a păstrat funcţia obţinând peste 100.000 de voturi, cu aproape 20.000 peste principalul contracandidat, Mircia Muntean. Gestionarul banilor şi deciziilor, Moloţ a intuit corect că nu poate lăsa frâiele puteri pe mâna altcuiva, chiar dintre colegii de partid.
O reţea mortală
Aşadar, toată această arhitectură de putere locală pe care o avem acum, cu o majoritate covârşitoare a puterii USL, dar şi cu manipularea mai mult sau mai puţin vizibilă a opoziţiei, este rezultatul unei reţele de dependenţă, presiune şi control, abil construite de Mircea Moloţ. Marea problemă a acestei reţele este că nu e construită decât pe interese personale şi, dacă l-am extrage, teoretic, pe Moloţ din acest sistem, întreaga reţea s-ar prăbuşi neputincioasă şi s-ar declanşa un război cumplit între micii lideri de putere ţinuţi până acum sub papuc de liderul PNL. Prăbuşirea acestei reţele ar fi accentuată şi de ruperea melanjului politic contra naturii, care este USL.
Un PSD suferind
În fapt, PSD-ul hunedorean suferă cumplit sub dominaţia liberală. Pentru organizaţia hunedoreană PSD este o lecţie usturătoare situaţia de acum, în condiţiile în care social-democraţii au avut la dispoziţie vreme îndelungată un „judeţ roşu”. Considerăm că acceptarea unei poziţii inferioare, în raport cu PNL, este rezultatul unei politici locale social-democrate prea dependente de deciziile conducerii de la Bucureşti, conducere cu interese de altă factură. Deciziile împovărătoare ale vârfului PSD privind comportamentul organizaţiei hunedorene au slăbit impactul electoral, iar recâştigarea unei poziţii dominante va însemna un efort extrem de dificil.
Control total cu-n picior în haos
În condiţiile viitoarei retrageri a lui Mircea Moloţ din fruntea judeţului, intuim un război „fratricid” între odraslele unui USL fără identitate politică. Ba, am putea observa deja tendinţele de constituire a unor nuclee locale de putere, pregătite să scoată pieptul la bătaie imediat ce şeful liberalilor ar pierde controlul în judeţ. Trecerile unora, mai mult de nevoie, din interes, la PNL, în ultima vreme, pot deveni reversibile în procent îngrijorător, la viitoarele alegeri, mai ales dacă se va simţi reorientarea electoratului. În condiţiile în care PNL va reveni la singurătate politică, suntem convinşi că cifrele de popularitate raportate acum vor scădea vizibil, odată cu parte mare din influenţa în judeţ pentru care va fi bătaie între PSD şi PDL.
Cel mai probabil, USL îşi va încheia mica istorie cu acest mandat, dacă nu cumva fracturile deja vizibile vor grăbi un deces subit. La fel cum, după această experienţă umilitoare, PSD-ul hunedorean îşi va dori să-şi recâştige, de unul singur, poziţia de primă forţă politică în judeţ, dacă va fi revigorat până atunci.

4 comentarii la „Puterea hunedoreanã stã pe un soclu de nisip

  • ,, a cistigat molot cu un avans de 20000 de voturi” sa nu uitam ca sosia ,,mircea muntean” a luat 10000 de voturi si iau fost si anulate peste 10000 de voturi,asa ca ce sa mai vorbim ,frauda si smechereala cit incape.

  • Soclul de „nisip” este ceva , foarte BUN pentru un „bugetar nesimtit”??!! Asta pentru ca, de regula, toti bugetarii spun , ca ei sunt cei mai buni si „cei mai frumosi” ??!!
    Dar, mie imi da impresia , ca acest soclu, este dintr-un material ceva „mai urit mirositor”, material pe care , insa unii il „maninca ” cu mult drag, in ultima perioada, de cind cu majoritati ditre acestea , mult coplesitoare….???
    Apropo iata cele mai recente…
    Iata, in rezumat, esenta interviului lui Ponta de aseara de la… Romania tv, realizat pe fb, de domnul ministru Funeriu:
    – Cum a fost in vacanță?
    – Elena Udrea și Băsescu sunt răi.

    – Cum e cu CFR Marfă?
    – Băsescu și Elena Udrea sunt răi.

    – Cum e cu șomajul și majorarea impozitelor?
    – Elena Udrea și Băsescu sunt răi.

    – Cum e cu tensiunile din USL?
    – Băsescu și Elena Udrea sunt răi.
    🙂

  • Dom. Macovei grait-ai mare adevar , daca extragi pe Molot din ecuatia judetului , toate vreascurile pe care sta au cateva variante:sa fie penali pentru ce fac (normal , putini doar cei mai prosti dintre ei), sa schimbe barca urgent (cel mai sigur lucru -primeste Dumnezeu si alte partide pacatosii la pocainta)sau sa se retraga sa-si rontaie agoniseala ( destui care acum rup pana la sange tot ce pot pe unde au fost unsi dupa ce au schimbat si portarul si femeia de serviciu).Acuma ar fi posibil ca PNL( la ora asta e o pecingine de hotii prin judet) sa se rupa si sa faca o alianta gen D.A. – (ighen drago) MPR , PDL, UDMR, PC deoarece PSD se intoarce incet si sigur la vremurile baronilor lui Nasty se vede ca au mintit enorm si ei si in loc de locurile de munca promise deja din toamna dau zor la curatenia firmelor de stat conform ordinelor FMI,oricum sa nu ne facem grijim ca smecherii se aranjeaza totdeauna pe voturile prostilor , prosti da multi , vorba unuia,…. in orice caz e bun bancul ,, cat ai salar – doua sute cincizeci de euro fara ceva – fara cat ? – pai cam fara 200 – ,…cat despre molotzarii care calca pe bec sunt destui care o sa intre la timpul lor intre pinioanele justitiei incet si sigur pentru ca foamea le este mare si hapaie fara limite,..scapa totusi cu mielul mancat daca desfinteaza ani si incompatibilitatea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura