Comunitate

Primarul Milu Folescu: la Vaţa, ne ajutăm singuri!

Magdalena Şerban04 Milu Folescu  5465 (1)

Primarul din Vaţa de Jos, Milu Folescu (foto), deşi nu a primit nici un ban la alocările bugetare din acest an din partea Consiliului Judeţean, are totuşi cu 1.000.000 de lei mai mult la visteria locală, comparativ cu 2012. De unde provine această sumă, ne spune chiar el.

Noroc cu masa lemnoasă

„Mă aşteptam să primim măcar puţin, o sumă să fie acolo, cât de mică. Dar am primit zero bani de la judeţ. Având în vedere că de multe ori am solicitat fonduri şi am răspuns la fiecare adresă venită din partea CJ, prin care ni se cerea să comunicăm de ce fonduri am avea nevoie, am crezut că se ţine cont de acest lucru. Oricum, bugetul din 2013 este undeva cu 1.000.000 de lei mai mare decât cel din 2012. Asta, însă, nu se datorează vreunui ajutor, ci faptului că ne-am descurcat pe cont propriu, cum am putut mai bine. Anul trecut, am înregistrat de pe urma masei lemnoase provenită de la pădurile noastre (lemn vândut prin licitate) venituri în jur la 1.000.000 de, iar în acest an, estimăm în jur la 1.600.000 de lei, cu tot cu recuperarea fondului de conservare. Anul acesta, s-a vândut foarte bine lemnul. A doua sursă mai mare de venit înseamnă impozitele încasate de la ROMTELECOM, pe urma clădirilor aflate în aria administrativă a comunei. Acesta însumează  820.000 de lei. Impozitele colectate de la persoanele fizice sunt mai mici, vorbim de puţin peste 100.000 de lei, anual” a precizat Milu Folescu, edilul-şef al comunei Vaţa de Jos.

Datornicii, puşi în gardă

Primarul e cam supărat pe cei care nu-şi achită impozitele datorate statului, ajungând la concluzia că nu întotdeauna vorba bună are şi rezultat, aşa că în unele cazuri, a trecut la măsuri drastice de recuperare a creanţelor. „Există pe raza comunei şi composesorate, aproape câte unul în fiecare dintre cele 13 sate aparţinătoare. Dar au şi datorii către noi, la impozite. Undeva la 50.000 de lei, bani care s-au adunat din neplata taxelor, penalităţi care vin din urmă etc. Composesoratul Tătărăştii de Criş are în jur la 30.000 de lei datorie, de exemplu. Şansele de recuperare în cazul unora sunt foarte mici”, mai spune edilul-şef. Cât priveşte birurile localnicilor pentru 2013, acestea nu au fost indexate.  „Taxele locale nu le-am mărit cu acea cotă de 16,05 la sută, pentru că lumea se descurcă şi aşa greu cu banii şi nu era corect să le mai punem în spate dări suplimentare. Pentru anul trecut, s-a încasat undeva la peste 85 la sută. Datornicilor li se trimit somaţii şi înştiinţări pentru neplată, iar în unele cazuri au fost puse propriri pe conturi (de salarii, pensii), conform cadrului legal în vigoare. Unii motivează că nu au venituri, respectiv bani din ce să plătească, iar alţii sunt plecaţi din zonă şi uită sau sunt neglijenţi. Sperăm să
reuşim să recuperăm şi restanţele de la persoanele fizice, chiar dacă e vorba de sume mici”, a arătat, în încheiere, primarul comunei Vaţa de Jos.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura