Prefectura a intervenit în cazul exproprierilor de teren din Romos

Cristina Ghenea

Cei aproximativ 200 de săteni din comuna Romos, expropriaţi din oficiu pentru construirea autostrăzii Deva-Sibiu, îşi vor primi banii pe terenurile luate de stat. În urma publicării în cotidianul nostru a unui articol în care a fost prezentată problema acestora, Instituţia Prefectului s-a autosesizat şi a intervenit pentru găsirea unor soluţii.

Demersurile au fost începute

Problemele reclamate de sătenii comunei Romos, vizavi de exproprierile făcute fără ştirea lor pentru construcţia autostrăzii Deva-Sibiu, au intrat în atenţia Prefecturii Hunedoara. Lucrurile încep să fie puse în ordine, după ce reprezentanţii instituţiei au stat de vorbă cu cei aproximativ 200 de cetăţeni păgubiţi. „Pentru că Prefectura nu are nici o implicare directă în această problemă, s-a decis ca prefectul judeţului – Sorin Vasilescu – să fie un mediator între localnici şi reprezentantul expropriatorului, beneficiar şi autoritatea publică locală. În urma discuţiilor, s-a ajuns la concluzia că oamenii ar fi trebuit să fie corect şi la timp informaţi despre demersurile legate de realizarea acestui obiectiv. Luna aceasta, vor fi desfăşurate procedurile prealabile, iar din septembrie, oamenii vor fi invitaţi la sediul Primăriei Romos, unde va funcţiona comisia tehnică şi îşi vor putea depune dosarele, aşa cum a anunţat reprezentantul expropriatorului“, a declarat Dan Terteci, şeful Cancelariei Prefectului.

Nemulţumiţi de sumele oferite

Acestea fiind spuse, începând de luna viitoare, localnicii din Romos îşi vor primi banii aferenţi terenurilor, care devin – încet, dar sigur – parte a autostrăzii situate pe coridorul IV Paneuropean. Problema, însă, e că drepturile băneşti care le revin sunt mult mai mici decât s-ar fi aşteptat. Deşi vecini de-ai lor, care au fost expropriaţi în 2010, au primit câte cinci euro pe fiecare metru pătrat de teren, ei vor fi nevoiţi să se mulţumească cu 1,2 lei/metru pătrat. „Diferenţa provine din faptul că, în decembrie 2010, legea privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică a fost modificată. Iar localnicii comunei Romos, afectaţi de această problemă, au fost expropriaţi abia în 2011, după modificarea acestei legi“, a mai precizat Terteci. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că nu primesc aceleaşi sume ca şi vecinii lor, însă nu au încotro, pentru că doar o nouă modificare a legii le-ar putea veni în ajutor şi e greu de crezut că acest lucru ar putea fi posibil curând.
Amintim că, deşi au titluri de proprietate pe hectarele de teren arabil din zona şantierului autostrăzii, locuitorii din mai multe sate ale comunei Romos s-au trezit, într-o zi, că un drum de zgură le trece prin lanurile de porumb, grâu sau de lucernă. Indignaţi, sătenii au cerut lămuriri şi de la reprezentanţii primăriei, şi de la constructor, însă nimeni nu le-a putut oferi răspunsurile pe care le aşteptau. Acum, după intervenţia Prefecturii, lucrurile s-au lămurit.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare