ActualitateFlash

Preasfinţitul Părinte Daniil a fost propus Episcop al Devei şi Hunedoarei

02 episcop daniil

Vineri, 16 octombrie a.c., la Timişoara s-a întrunit Sinodul mitropolitan sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei al Aradului şi a Preasfinţiţilor Părinţi Episcopi Lucian al Caransebeşului, Daniil al Daciei Felix din Serbia, Siluan al Ungariei şi Paisie Lugojanu Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
După prezentarea Deciziei Patriarhale nr.1/2009, prin care s-a aprobat înfiinţarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei şi în conformitate cu art. 130, aliniatul 2 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, s-au desemnat candidaţii propuşi de Sinodul mitropolitan pentru alegerea de episcop a nou înfiinţatei eparhii. Astfel, au fost nominalizaţi Preasfinţitul Părinte Episcop Daniil (foto) al Daciei Felix din Serbia şi Preasfinţitul Părinte Gurie Gorjeanul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. Sinodul mitropolitan consultându-se cu membrii Adunării eparhiale a eparhiei în cauză, care conform art. 130, aliniatul 3 şi 4 din Statutul B.O.R. au posibilitatea de a propune şi alte persoane eligibile pentru Episcopia Devei şi Hunedoarei, în cazul de faţă a hotărât să propună Sfântului Sinod al B.O.R. doar pe cei doi nominalizaţi, adică Preasfinţitul Părinte Episcop Daniil al Daciei Felix din Serbia şi Preasfinţitul Părinte Gurie Gorjeanul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, în vederea alegerii de episcop titular al nou înfiinţatei eparhii a Devei şi Hunedoarei.
Precizăm că în 28 octombrie a.c., Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va alege pe viitorul episcop al Devei şi Hunedoarei, urmând ca în ziua de 21 noiembrie a.c. să aibă loc ceremonia de înscăunare a acestuia la Deva.
Episcopul Daniil a obţinut mai multe voturi
Referindu-se la desfăşurarea Sinodului mitropolitan, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ – prezent cu ceilalţi membri ai Adunării Eparhiale Deva-Hunedoara (formată din 10 preoţi şi 20 de mireni) la Timişoara – ne-a declarat că, în sinod, Preasfinţitul Episcop Daniil a obţinut patru voturi, două fiindu-i acordate preasfinţitului Episcop-vicar Gurie Gorjeanul. Iar în urma scrutinului, la care au participat şi membrii Adunării Eparhiale hunedorene – prezenţi în număr de 27 la Timişoara – Episcopul Daniil a primit 24 de voturi, iar Episcopul-vicar Gurie, nouă voturi. Oricum, numele celor doi au fost trimise Sfântului Sinod al B.O.R, care are cuvântul final în alegerea Episcopului Devei şi Hunedoarei.

Pe cine doresc hunedorenii
Din mesajul credincioşilor ortodocşi din judeţul Hunedoara, prezentat în faţa Sinodului mitropolitan de către Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean, rezultă clar opţiunea hunedorenilor pentru Preasfinţitul Episcop Daniil Stoenescu.
„…Credincioşii din judeţul Hunedoara au primit cu bucurie vestea înfiinţării Episcopiei Devei şi Hunedoarei şi aşteaptă cu profundă emoţie hotărârea prin care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va desemna viitorul episcop al eparhiei hunedorene“ – se arată în acest mesaj. „…Am considerat că este spre folosul Sfintei Biserici Strămoşeşti să vă facem cunoscută voinţa fierbinte a credincioşilor ortodocşi hunedoreni, de a avea un episcop provenit din rândurile lor, un ierarh care să-i cunoască îndeaproape, care s-a născut şi a trăit alături de ei şi care în întreaga sa viaţă a fost o mărturie a crezului ortodox hunedorean. Din discuţiile avute de-a lungul timpului cu credincioşii şi cu clerul din judeţul Hunedoara, iar acum, cu membrii Adunării eparhiale, am concluzionat că ierarhul dorit şi aşteptat de toţi se regăseşte în persoana Preasfinţitului Daniil Stoenescu, personalitate marcantă şi emblematică pentru judeţul nostru, cunoscut şi privit cu deosebită consideraţie şi firească supunere, atât de credincioşi, cât şi de cler. Acesta este, de fapt, unicul candidat propus şi susţinut de Adunarea eparhială Deva-Hunedoara”, se sublinia în mesajul prezentat în faţa Sinodului mitropolitan de Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Cine este Preasfinţitul Daniil
– Daniil Stoenescu Nacu s-a născut în 23 septembrie 1957 în satul Hăţăgel, comuna Densuş, din judeţul Hunedoara, unde îşi are domiciliul şi acum.
– A urmat clasele I-IV în satul natal, iar clasele V-VIII în Densuş, între anii 1964-1972.
– Între anii 1972-1977 a urmat Seminarul Teologic Ortodox din Caransebeş, iar după satisfacerea stagiului militar,  a urmat Institutul Teologic Universitar Sibiu, luându-şi licenţa în iunie 1982.
– În vara aceluiaşi an a optat pentru viaţa monahală, intrând ca frate de încercare la Mânăstirea „Brâncoveanu” din Sâmbăta de Sus.
– În 25 martie 1985 a fost tuns în monahism la Mânăstirea Hodoş-Bodrog, judeţul Arad, primind numele de călugărie Daniil, unde după câteva zile a fost hirotonit preot.
– Între anii 1986-1996  a funcţionat ca preot la Mânăstirea Prislop, de lângă Haţeg.
– În perioada septembrie 1996 – martie 2001 a fost preot paroh al Bisericii ortodoxe monument istoric din Densuş.
– În februarie 2001 a fost ales de Sfântul Sinod al BOR episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, sub titlul de „Partoşanul”.
– Din 1 aprilie 2001 i s-a încredinţat administrarea Episcopiei Ortodoxe Române a Daciei Felix din Vârşeţ, Serbia (pentru românii din Banatul sârbesc şi Valea Timocului), unde funcţionează în prezent.
Are doctoratul în teologie, susţinut în limba greacă la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tesalonic, Grecia.
A publicat peste 50 de articole şi studii de specialitate în reviste teologice, culturale şi laice, precum şi numeroase cărţi.
Susţine că un rol important în devenirea sa personală şi ca slujitor al Bisericii l-a avut părintele Arsenie Boca (1910-1989) de la Mânăstirea Prislop.

5 comentarii la „Preasfinţitul Părinte Daniil a fost propus Episcop al Devei şi Hunedoarei

  • Rugaciune pentru PS.Daniil
    Da-i harul Tau, pune in el virtutile ceresti pe care le dai celor care te iubesc pe Tine si da-i binecuvantarea Bisericii Tale intemeiate pe sangele iubitului Tau Fiu.
    Fa-l pe dansul fiu adevarat al Bisericii , binecuvantat de ierarhi si iubit de popor ca, deplin luminat cu lumina cunostintei Tale sa duca neamul acesta al Tau, Doamne, pe drumul salvarii din necazurile in care propriile pacate l-au scufundat, spre Soarele Dreptatii, Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos.
    Sfanta Marie,mama lui Dumnezeu,roaga-te pentru noi pacatosii, ocroteste hunedorenii ,neamul si tara noastra! Toate puterile ceresti, aparati pamantul tarii noastre de vrajmasului vazut si nevazut. Toti sfintii, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi!

  • Eu unul m-am saturat de toata mizeria pe care o raspandeste dl. Molot.
    Haideti domnule presedinte ca nu ne-am nascut ieri. Este evident ca sunteti mai mult decat partinitor. Cu cati hunedoreni ati vorbit dumneavoastra de spuneti ca PS Daniil este alegerea lor. Eu zic sa va vedeti de consiliul dvs. si sa-l lasati pe Domnul sa hotarasca cine va fi episcopul hunedorenilor.
    Iar in privinta articolului………..felicitari!?! In Romania nu exista presa obiectiva, ci ne-am obisnuit numai cu editoriale in care fiecare isi da cu parerea in functie de interes.

  • ce va dereanjaza la P.S. Daniil, gasiti unul mai bun si duceti-va cu el la dl. Molot si-i spuneti ca s-a inselat …

  • Meritele erau ale preasf.Daniil Stoenescu sa fie episcopul Devei, dar acum si din biserica se pace politica. Asa sa va ajute Dumnezeu precum a-ti tras sforile.

  • PACAT CA NU A FOST ALES DANIEL STOENESCU AR FI FOST MAI APROAPE DE ROMNANII DIN TARA NOASTRA.DAR E BINE SI ASA.SINT CURIOS SA VEDEM PINA CIND SE VA AMINA CANONIZAREA PARINTELUI ARSENIE BOCA ACUM CU ACEST NPO PS LA CIRMA DEVEI???????????????//ASTEPT RASPUNSURI………….

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura