ActualitateFlash

Muzeul Aurului îşi reintră în drepturi

Cristina Ghenea

Muzeul Aurului din Brad ar putea fi redeschis anul acesta, după ce instanţa de judecată a înapoiat imobilul companiei Minvest Deva. Sentinţa a fost dată după doi ani de procese, în care compania şi primăria municipiului s-au judecat cu o firmă de lichidatori, care a vândut clădirea ce adăpostea muzeul unui ONG la preţul unei simple garsoniere.

Se vor relua rapid lucrările

La un an de când filiala Bradmin a companiei Minvest Deva a intrat în insolvenţă, lichidatorul IT Management Advisors SPRL a vândut imobilul care adăpostea Muzeul Aurului, unei organizaţii non-guvernamentale, Centrul Ortodox Filocalia, din Bucureşti. Vânzarea clădirii a fost făcută fără ştirea proprietarului şi, de asemenea, fără să se ţină cont de dreptul de preempţiune al autorităţilor locale din Brad. Tranzacţia a fost încheiată la preţul de pornire în licitaţie, de doar 100.000 de lei.
„Pentru că Muzeul Aurului a revenit în patrimoniul companiei Minvest, lucrările de reabilitare a clădirii vor fi reluate, după doi ani, în care au fost întrerupte. Acestea includ finalizarea reparaţiilor la interior, dotări cu vitrine, asigurarea sistemelor de alarmă şi clasarea exponatelor”, a declarat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad. Potrivit directorului Minvest Deva, Ladislau Farcaş, lucrările vor începe în viitorul apropiat şi ar putea fi finalizate până la sfârşitul acestui an, astfel încât, muzeul să fie deschis cât mai curând posibil.

Exponate din aur nativ, din nou, în vitrine

Muzeul Aurului din Brad deţine cea mai mare colecţie de piese din aur nativ din Europa, printre care se numără şi steagul dacilor, şopârlele din aur, harta României şi un cristal pentagonal, unic în lume. Aceste exponate au fost depozitate în seifurile Trezoreriei din Brad, iar cele care au doar importanţă geologică se află în clădirea Casei de Cultură din aceeaşi localitate. Odată cu redeschiderea muzeului, toate aceste piese vor fi din nou expuse publicului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura